Τοπικά

Πέντε οικογενειακές επανενώσεις ασυνόδευτων μεταναστών “Θ”

arsis

Στις πέντε ανέρχονται οι οικογενειακές επανενώσεις σε ανήλικους μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο φροντίδας και αγάπης στον ξενώνα της Άρσις στη Μακρινίτσα. Ασυνόδευτοι νέοι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές μετά την ταλαιπωρία της φυγής από τις εστίες της κόλασης που βίωναν στην πατρίδα τους, βρήκαν ανάσα ελπίδας στη Μακρινίτσα πετυχαίνοντας το στόχο τους να συναντηθούν ξανά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η οικογενειακή επανένωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, καθώς έρχονται σε επικοινωνία οι υπηρεσίες της Ελλάδας με τις αντίστοιχες της χώρας που θέλει να μεταβεί ο ανήλικος.

Στο ρυθμό του μεταναστευτικού ζει παράλληλα η Ελλάδα, καθώς χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στα νησιά του Αιγαίου με την ελπίδα να διασχίσουν την ελληνική επικράτεια και να μεταβούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή στη Μακρινίτσα, όπου λειτουργεί ο ξενώνας φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών της Άρσις, τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα.

Άλλωστε κάθε καλοκαίρι, η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη, υπό την έννοια ότι μειώνεται και ο αριθμός των εισερχόμενων ανήλικων μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το χειμώνα οι εισαγωγές ανήλικων μεταναστών είναι κάθε μήνα πέντε με δέκα, τώρα είναι δύο με τρεις.

Οι ανήλικοι βρίσκουν στον ξενώνα της Αρσις ένα πραγματικό καταφύγιο φροντίδας έχοντας την υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού. Μέσα από τις συνεντεύξεις που δίνουν οι περισσότεροι εκφράζουν την επιθυμία τους να λάβουν άσυλο και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι ασυνόδευτοι μετανάστες που επιλέγουν να συνδεθούν με την οικογένειά τους. Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον ξενώνα της Άρσις στη Μακρινίτσα πέντε τέτοιες οικογενειακές επανενώσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν μέσα στο καλοκαίρι.,

Μέσα από μια συνεχή επικοινωνία και αλληλογραφία των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, οι ανήλικοι μετανάστες βρέθηκαν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι επανενώσεις αφορούσαν ανήλικους που προέρχονταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και είχαν προορισμό περιοχές στη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία.

Αξίζει να τονιστεί πως δύο ανήλικοι επέλεξαν το δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα. Και οι δύο ήθελαν να γυρίσουν στην Αίγυπτο.

Επίσης ένας ασυνόδευτος νέος μπήκε στη διαδικασία να γίνει νόμιμος μετανάστης.

Καταφύγιο φροντίδας

Η Άρσις δημιούργησε το 2006 τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο Ελληνική Μέριμνα Βόλου, η οποία παραχώρησε για το σκοπό αυτό διώροφο οίκημα στη Μακρινίτσα Μαγνησίας.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο ξενώνας είναι δυναμικότητας 30 κλινών και παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες: Διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, νομική βοήθεια στη διαδικασία αίτησης χορήγησης ασύλου, πληροφόρηση, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», το Αγροτικό Ιατρείο Πορταριάς και το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και αγωγή υγείας, προώθηση στην εκπαίδευση σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, προώθηση στην απασχόληση, διευκόλυνση της προσαρμογής και ένταξης στην τοπική κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα, οργάνωση επιμορφωτικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και διασύνδεση με εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, προετοιμασία και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με σκοπό την κοινωνική στήριξη του κέντρου και τη διευκόλυνση της ένταξης των φιλοξενουμένων.

Στόχος είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θεωρούνται απαραίτητες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους και η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την προσαρμογή και ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα με στόχο την προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το