Τοπικά

Πέντε φωτογράφοι… μια ματιά για τη συνύπαρξη των θρησκειών (photos)

Ισχυρά μηνύματα για τον αλληλοσεβασμό και τη συνύπαρξη tων θρησκειών στέλνει η έκθεση φωτογραφίας «Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή» που εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο». Μέσα από δυνατές εικόνες οι πέντε φωτογράφοι-δημιουργοί «μίλησαν» για τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, για τον σεβασμό στην ετερότητα και τη σημασία της αλληλοκατανόησης. Οι φωτογράφοι Alberto Modiano, Berge Arabian Emine Ülkerim, Migirdic Arzivyan και Νικόλαος Μαγγίνας παρουσίασαν τις φωτογραφίες που συνθέτουν την έκθεση, η οποία μιλάει με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη των λαών.


Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι η έκθεση φωτογραφίας «Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή» που πήρε το όνομά της από τις τρεις ιερές ημέρες των μονοθεϊστικών θρησκειών Ιουδαϊκής, Χριστιανικής, και Μουσουλμανικής, στέλνει μέσω της τέχνης μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, συμβίωσης και σεβασμού.
«Μας καλεί σε εγρήγορση διαλόγου και αγάπης. Μας υπενθυμίζει ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες, αν το θελήσουμε, να ζούμε αδελφωμένοι, ότι είναι ηθικό χρέος μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη από την οικολογική κρίση, τη βιολογική κρίση και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να κληροδοτήσουμε στις επερχόμενες γενιές ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Τόνισε ακόμη ότι το μήνυμα της έκθεσης είναι διαχρονικά επίκαιρο, που αποκτά μεγαλύτερη αξία και σημασία σήμερα, μιας και ζούμε σε αναθεωρητική εποχή, στην οποία αναδύονται πολλοί κίνδυνοι για την ανθρωπότητα. «Ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού και αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο» πρόσθεσε.
Αναφορά στο πνεύμα της έκθεσης, έκανε ο κ.Λάκης Βίγκας, που επί έξι χρόνια είναι εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Άγκυρα, επισημαίνοντας τον συμβολισμό της.
«Ο τίτλος της έκθεσης εκφράζει τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Ο κάθε φωτογράφος εργάστηκε χωριστά και ένωσαν τις δυνάμεις τους για την έκθεση».
Ο Βόλος είναι η 14η «στάση» της έκθεσης που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και πρόσφατα στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλόπτωχου Αδελφότητος στην Θεσσαλονίκη.

Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το