Τοπικά

Πέντε Έλληνες μαθητές στην αστρονομική Ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης με τη στήριξη και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι αναχωρεί το ερχόμενο Σάββατο, 11η Νοεμβρίου 2017, η πενταμελής αποστολή των μαθητών που θα λάβει μέρος στην 11η Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης, σε μία σειρά διαγωνιστικών εξετάσεων, όπως η ανάλυση δεδομένων, η παρατήρηση ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπιο, οι γραπτές ασκήσεις και η ομαδική εξέταση.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στην πόλη Πουκέτ της Ταϊλάνδης από 12 έως 21 Νοεμβρίου και η φετινή Ολυμπιακή Ομάδα είναι άριστα κατηρτισμένη, ώστε να επιδιώξει, όχι μόνο αργυρό και χάλκινο μετάλλιο, όπως στις προηγούμενες χρονιές, αλλά και χρυσό μετάλλιο ακόμη.

Οι μαθητές επιλέγησαν ανάμεσα στους 250 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τέσσερεις φάσεις του 22ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Είναι οι: Μιχαηλάγγελος Πιερράτος, του 1ου Λυκείου Αιγίου, Ραφαήλ Τσιάμης, την Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Αγγελική Μπανιά του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου, Γρηγόρης Μακρής, του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και Χρήστος Κακογιάννης του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.

Η προετοιμασία των πέντε μαθητών έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ομάδα εκπαιδευτικών, στην οποία πρωτοστάτησαν οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, Νίκος Στεργιούλας, Κλεομένης Τσιγάνης, Παντελής Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Μελίδης, καθώς και ο Λουκάς Ζαχείλας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, ο φυσικός Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόλο και τα μέλη του Παρατηρησιακού Τμήματος της Εταιρείας.

Όπως τονίζουν τα στελέχη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι στο σχολικό πρόγραμμα δεν υπάρχει επίσημα μάθημα αστρονομίας, παρά μόνον μερικά θέματα αστρονομίας στο πλαίσιο του μαθήματος φυσικής. Πρέπει κάτι να γίνει στη χώρα που γεννήθηκε η αστρονομία. Σήμερα, ενώ οι δυνατότητες των μαθητών είναι υψηλές, παραμένουν κατά μεγάλο μέρος αναξιοποίητες, επειδή δεν υπάρχει εκπαίδευση στην αστρονομία. Στα δημόσια σχολεία γίνεται μόνο από καθηγητές που κινούν προσωπικά διαδικασίες για να τραβήξουν τα παιδιά στην επιστήμη και θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο εκτός σχολείου, κάνοντας μαθήματα και διοργανώνοντας εκδηλώσεις».

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα είναι ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, συνοδευόμενοι από το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Κονταξή και τον Άγγελο Τσιάρα (University College London, UK), απόφοιτο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Στη φετινή Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν ομάδες από 48 χώρες του κόσμου. Οι ελληνικές αποστολές πάντως κατακτούν συνήθως την 10η-12η θέση στη διεθνή κατάταξη. Τη χορηγία και της φετινής Ολυμπιάδας έχει το Ίδρυμα Ωνάση, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές από το 2015.

Φωτό: 

Οι 5 μαθητές από αριστερά: Μιχαηλάγγελος Πιερράτος, του 1ου Λυκείου Αιγίου, Ραφαήλ Τσιάμης, την Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Αγγελική Μπανιά του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου, Γρηγόρης Μακρής, του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και Χρήστος Κακογιάννης του Ελληνκού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
Μερικοί από τους καθηγητές, από αριστερά: Παντελής Παπαδόπουλος, Νικόλαος Στεργιούλας, Κλεομένης Τσιγάνης, Ιωάννης Σειραδάκης και Κωνσταντίνος Μελίδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το