Τοπικά

«Πεντακάθαρη» η ατμόσφαιρα στον Βόλο σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δήμου – Νέα επίθεση Μπέου στην Επιτροπή Πολιτών

Στους τεχνικούς συμβούλους της εταιρείας Envirometrics ανατέθηκε από τον Αχ. Μπέο η διενέργεια μετρήσεων της ποιότητας στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος, Παναγιώτης Σίσκος παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου. Τα δείγματα ελήφθησαν από την ατμόσφαιρα και το έδαφος στην περιοχή του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στη Γορίτσα και, όπως ειπώθηκε, εστάλησαν για ανάλυση στο εργαστήριο Concept Life Sciences του Μάντσεστερ, στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Απ. Σίσκο, το σημείο των δειγματοληψιών υποδείχτηκε από τον Αχ.Μπέο. Οι μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό και νικέλιο) στην ατμόσφαιρα, δεν έδειξαν υπερβάσεις σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες τιμές των ευρωπαϊκών οδηγιών. Μόνο μία υπέρβαση στη συγκέντρωση αρσενικού καταγράφηκε την τρίτη ημέρα των μετρήσεων και χαρακτηρίστηκε από τους τεχνικούς συμβούλους ως στιγμιαία υπέρβαση (0, 00747 με όριο το 0,006).

Όσον αφορά τις μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, επισημάνθηκε ότι μετρήθηκαν τα φουράνια και διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται εντός ορίων, ενώ οι διοξίνες σύμφωνα με τον Αχ.Μπέο, δεν ήταν μετρήσιμες γιατί δεν υπήρχαν. Μετά από ερώτηση του Μ. Βαξεβανόπουλου, ο κ. Απ. Σίσκος δήλωσε πως δεν έγιναν δειγματοληψίες για βαρέα μέταλλα, καθώς είναι κάτι που δεν συνηθίζεται.
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Στ. Λημνιός, που ήταν επίσης παρών στη σημερινή παρουσίαση, ζήτησε να ενημερωθεί ποιο ήταν το καύσιμο που έκαιγε τις ημέρες των δειγματοληψιών η ΑΓΕΤ. «Αφήστε με να απαντήσω εγώ στον οικολόγο Λημνιό, τον μπαχαλάκη», παρενέβη ο Αχ. Μπέος. «Ποια μέρα θα πήγαινα για έλεγχο, ούτε το γνώριζα ούτε με ένοιαζε τι καίει το εργοστάσιο. Ήταν απροειδοποίητο. Σε αντίθεση με υπηρεσίες που έπαιρναν τηλέφωνα ότι θα έρθουν για μετρήσεις. Θεωρήσαμε πως ήταν επιβαρυμένη η περιοχή της Νέας Δημητριάδας. Το τι λένε οι μπαχαλάκηδες δεν μας αφορά. Λυπάμαι αλλά αυτό είναι το επίπεδό τους».

Ο κ. Απ.Σίσκος σημείωσε πως δεν πρέπει να συγχέονται οι εκπομπές των φουγάρων με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ενώ σε ερώτηση του κ. Λημνιού αν μπορεί να εγγυηθεί πως μελλοντικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην πόλη, απάντησε πως είναι κάτι που αφορά την επιδημιολογική μελέτη.

Μάλιστα ο κ. Σίσκος ανέφερε πως η οσμή, όπως πχ του πλαστικού, είναι διαφορετικό θέμα από τις εκπομπές ρύπων και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν όρια για τις οσμές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το