Πολιτισμός

Πέφτει η αυλαία για την έκθεση φωτογραφίας «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» στο «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

Ένας Έλληνας, ένας Εβραίος, δύο Αρμένιοι και μια Τούρκισσα μουσουλμάνα, εκθέτουν φωτογραφίες ο καθένας, με θέματα θρησκευτικά. Πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, μιλούν με τα έργα τους για τον σεβασμό στην ετερότητα και τη σημασία της αλληλοκατανόησης.
Την έκθεση, που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», συνδιοργανώνουν, με τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το Περιοδικό WISH, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης ΟΔΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου (ώρες λειτουργίας 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00).

Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τον αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλόπτωχου Αδελφότητος στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.
Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη. Η έκθεση «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», μιλά με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πέντε φωτογράφων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τώρα στον Βόλο για να μεταφέρουν τις μοναδικές εικόνες, τις οποίες «αιχμαλώτισαν» με τον φακό τους από τη λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους. Ο Αλμπέρτο Μοδιάνο (Alberto Modiano), ο Μπέργκε Αραμπιάν, η Εμινέ Ουλκερίμ, ο Μιγκιρντίτς Αρζιμπιάν και ο Νικόλαος Μαγγίνας, αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.

Είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζουν στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντήθηκαν, ένωσαν την τέχνη τους, διασταύρωσαν τους πολιτισμούς τους και στέλνουν ένα κοινό μήνυμα.
Συμπράττουν για το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις: «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή».
Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τη σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το