Τοπικά

Πεδίο αντιπαράθεσης οι δράσεις πυροπροστασίας στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου η κατανομή ποσού 36.400 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να εκφράζουν αντιρρήσεις για τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής και να ζητούν αναλυτικό σχέδιο πυροπροστασίας του Δήμου.
Σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση που ελήφθη, το προαναφερόμενο ποσό θα κατανεμηθεί ως εξής: Καθαρισμός αγροτικού δικτύου 25.000 ευρώ, καθαρισμός καλντεριμιών- μονοπατιών 5.400 ευρώ και αποκλάδωση δέντρων 5.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1.000 ευρώ θα κατανεμηθεί με επόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαρία Σαμαρά, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να καταθέσει το σχέδιο πυροπροστασίας του δήμου με βάση το οποίο έγινε η κατανομή του ανωτέρω ποσού.

«Ζητούμε να μας καθορίσετε, με βάση το σχέδιο πυροπροστασίας που έχετε συντάξει, αναλυτικά ποιες κοινότητες του Δήμου μας αφορά και σε ποια σημεία είναι απαραίτητη η επέμβαση με τις προτεινόμενες δράσεις, έτσι ώστε να έχουμε αποτελεσματικότερη και επιτυχέστερη δράση του προγράμματος πυροπροστασίας που έχει ανάγκη ο δήμος μας. Χωρίς την προσκόμιση των ανωτέρω δεν ψηφίζουμε την προτεινόμενη κατανομή παρά μόνο την αποδοχή του ποσού» προσέθεσε η ίδια.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος κ. Βασ. Τσαπράζης, καταψήφισε την κατανομή του ποσού, ενώ υπερψήφισε την αποδοχή της.

«Προτείνουμε να επισκευαστούν οι υπάρχοντες κρουνοί και να κατασκευαστούν νέοι μέσα στους οικισμούς. Έχουμε παραδείγματα από την περσινή φωτιά στην οικία Σαμαρά στην Περαχώρα Ζαγοράς, όπου τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύονταν στους ελιγμούς στα στενά σοκάκια της Περαχώρας για τον ανεφοδιασμό από τον πλησιέστερο κρουνό. Επίσης, στον Κισσό με την ελλιπή συντήρηση του κρουνού που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, με αποτέλεσμα το όχημα της πυροσβεστικής να μην μπορεί να ανεφοδιαστεί γρήγορα. Ο Δήμος πρέπει να σχεδιάσει την πύκνωση των κρουνών σε όλα τα χωριά, στο παραλιακό μέτωπο και κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων. Επίσης πρέπει να προμηθευτεί με μέσα ατομικής προστασίας και να επισκευάσει το όχημα πυρόσβεσης, να καταστήσει νόμιμη την κυκλοφορία του και να το έχει έτοιμο σε στεγασμένο χώρο πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα.
Η Δημοτική Αρχή αντί να κατευθύνει τα χρήματα σε δράσεις πυροπροστασίας, τα χρησιμοποιεί για άσχετους λόγους, επικαλούμενη την πυροπροστασία. Κατανέμει τα χρήματα σε καθαρισμό καλντεριμιών, σε αποκλάδωση δέντρων και στον καθαρισμό του αγροτικού δικτύου, ενώ αυτές οι δραστηριότητες έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την υπηρεσία καθαριότητας, με κατανομή των ανταποδοτικών τελών» συμπλήρωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το