Τοπικά

Παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά των ρομπότ – Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης στην «Καμινάδα» “Θ”

kanouras
Ένας 39χρονος μηχανικός ρομποτικής, ο Αντώνης Κάνουρας, ιδρυτής της εταιρείας Robotixlab με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι ο εμπνευστής μίας καινοτόμου σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων, τα οποία εισάγουν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στον κόσμο των ρομπότ. Το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου συνολικά 90 παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, τα οποία θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα της Robotixlab και θα πραγματοποιηθεί από το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Καμινάδα» στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία πάνω στη ρομποτική, αλλά και την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing).
Ο Αντώνης Κάνουρας πήρε το πτυχίο του μηχανικού ρομποτικής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στο Σάσεξ. Στην Αγγλία παρέμεινε για μία επταετία συνολικά, ενώ έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο του βρετανικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας μετά τον επαναπατρισμό του κι αφού εργάστηκε για λίγα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, το 2007 αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση μίας εταιρείας ρομποτικής, η οποία έναν χρόνο αργότερα άρχισε να λειτουργεί και επίσημα.
«Εκείνη την εποχή είπα στον εαυτό μου ότι ήθελα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό. Έτσι προέκυψε η Robotixlab έχοντας ως κύριο στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη της ρομποτικής», τόνισε ο κ. Κάνουρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη «στροφή» που πήρε πάνω στον τομέα της μάθησης. «Στην αρχή το εκπαιδευτικό κομμάτι ήταν δευτερεύουσα ενασχόληση. Όμως, στην Ελλάδα η έρευνα εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη έννοια και πλέον η εκπαιδευτική ρομποτική απασχολεί το 90% του χρόνου μας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, αλλά έπειτα από μια οκταετία έχουμε καταφέρει να έχουμε δικά μας γραφεία, απασχολούνται τρεις υπάλληλοι, ενώ τα βιωματικά workshops που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, έχουν παρουσιαστεί ακόμη και στο εξωτερικό. Τα ρομπότ μας έχουν εμφανιστεί στη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, τη Σόφια, ακόμη και το Τέξας των ΗΠΑ», κατέληξε με νόημα ο 39χρονος μηχανικός ρομποτικής.
Η εκπαιδευτική φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται ο κ. Αντώνης Κάνουρας είναι απλή. «Βασιζόμαστε πάνω σε παιδαγωγικές μελέτες, οι οποίες στο εξωτερικό εφαρμόζονται πολλά χρόνια τώρα. Η περιέργεια των παιδιών είναι το έναυσμα για να ανακαλύψουν καινούριες γνώσεις. Μέσα από έναν βιωματικό τρόπο, αλλά και τα θεματικά σενάρια που βάζουμε κάθε φορά, οι μαθητές που παρακολουθούν τα εργαστήριά μας, εισέρχονται σε μία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων εστιάζοντας στην κατασκευή ρομπότ», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Όλο αυτό δρα καταλυτικά. Τα παιδιά αξιολογούνται, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν την ουσία των όσων διδάσκονται με έναν τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Η διδασκαλία αποκτά ένα διαφορετικό νόημα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως στα εργαστήρια τα παιδιά μαθαίνουν από τα λάθη τους, μέσα από συνεχείς δοκιμές και πειράματα».
Στον Βόλο ο Αντώνης Κάνουρας θα βρεθεί για πρώτη φορά για λογαριασμό της Robotixlab. Στα έξι τμήματα που θα λειτουργήσουν συνολικά το διήμερο 23-24/9, θα συμμετέχουν μέχρι 15 μαθητές. Τα παιδιά της κάθε ομάδας, που θα είναι χωρισμένα με βάση την ηλικία τους, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω σε ειδικές πλατφόρμες ρομποτικής, χρησιμοποιώντας παράλληλα ανάλογα λογισμικά προγράμματα που θα ποικίλλουν ανάλογα τη θεματολογία και την ηλικία των μαθητών: «Η δομή του προγράμματος διαφέρει για το κάθε γκρουπ. Τα πλέον αγαπημένα ρομπότ των παιδιών είναι τα βιομορφικά, εκείνα δηλαδή που είναι εμπνευσμένα από τη δομή των ζώων. Άλλα θεματικά σενάρια έχουν να κάνουν με τη μυθολογία ή την αρχαιολογία, ενώ στους μαθητές Γυμνασίου θα δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν πάνω στην τρισδιάστατη εκτύπωση και να γνωρίσουν έτσι τη μοναδική τεχνολογία του 3D printing».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το