Ροή

Παιχνίδια φωτιάς με τους πρόσφυγες


Οι ομάδες των ακραίων, οι χειρόγραφες προκηρύξεις, οι προβοκάτσιες στο Σύνταγμα και στα νησιά και η επιχείρηση αγνώστων να ανοίξουν τρύπες στον φράχτη της Ειδομένης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η δράση ορισμένων ακραίων ομάδων, που το τελευταίο διάστημα, υπό τον μανδύα του «αλληλέγγυου», βρίσκονται στους χώρους παραμονής προσφύγων και μεταναστών και τους καλούν σε «ανυπακοή».

Το τελευταίο διάστημα η δράση των συγκεκριμένων προσώπων έχει καταστεί ανεξέλεγκτη, καθώς με μια σειρά ενεργειών δυναμιτίζουν την ήδη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα γεγονότα που προηγήθηκαν των χθεσινών επεισοδίων στην Ειδομένη. Το Σάββατο άγνωστοι μοίρασαν φυλλάδιο γραμμένο στα Αραβικά, με το οποίο καλούσαν τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα. Ανάλογες κινήσεις εκδηλώθηκαν και στον Πειραιά. Την προηγούμενη εβδομάδα διανεμήθηκε φυλλάδιο, το οποίο καλούσε τους πρόσφυγες να αρνηθούν τη μεταφορά τους στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Την Τετάρτη το βράδυ περίπου 40 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον Πειραιά μαζί με «αλληλέγγυους» προσπάθησαν να στήσουν σκηνές και να εγκατασταθούν στην πλατεία Συντάγματος.

Επεσαν στη θάλασσα
Ενταση επικράτησε την περασμένη Παρασκευή και στη Λέσβο, όταν «αλληλέγγυοι» επεχείρησαν να εμποδίσουν τη διαδικασία επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, καθώς έπεσαν στη θάλασσα, θέλοντας να σταματήσουν την αναχώρηση του πλοίου. Στη Σάμο «αλληλέγγυοι» διέδωσαν ότι μετανάστες θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, 250 εξ αυτών έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι, δεχόμενοι την αποδοκιμασία των κατοίκων. Οι δράσεις αυτές δίνουν πρόσφορο έδαφος στη Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Την Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μελών αντιφασιστικών οργανώσεων και μελών της Χρυσής Αυγής, που διοργάνωσε συγκέντρωση στον Πειραιά κατά της «ισλαμοποίησης της χώρας».

Ανδρες του Λιμενικού επισημαίνουν ότι στον Πειραιά η δράση των «αλληλέγγυων» είναι ανεξέλεγκτη. «Ερχονται και ξεσηκώνουν όσους μένουν εδώ και τους λένε να παραμείνουν στους χώρους, που ωστόσο δεν λειτουργούν οργανωμένα. Κάνουν προπαγάνδα ότι στα οργανωμένα κέντρα οι συνθήκες είναι άθλιες και ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Επίσης τους πουλούν ελπίδα. Τους λένε ότι τα σύνορα θα ανοίξουν αν κάνουν κινητοποιήσεις», υποστηρίζουν. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), Δημήτρης Σαϊτάκης, καταγγέλλει ότι οι «αλληλέγγυοι» επιτίθενται φραστικά και λοιδορούν τους αξιωματικούς του Λιμενικού που βρίσκονται στις πύλες του λιμανιού, εμποδίζοντάς τους να κάνουν το έργο τους.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν προβληματισμό για τη δράση των «αλληλέγγυων» αλλά και τη δυνατότητα ελέγχου τους. «Ξεκινήσαμε να μοιράζουμε φυλλάδια γραμμένα σε τέσσερις γλώσσες προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, για να τους ενημερώσουμε και να τους πείσουμε για τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας. Στόχος μας είναι να είναι πιο ισχυρό το δικό μας μήνυμα», αναφέρουν, προσθέτοντας πάντως ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, ειδικά στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

«Πολλές φορές οι εκστρατείες γίνονται στα Αραβικά και μέσω κοινωνικών δικτύων», προσθέτουν. Οι ίδιες πηγές, πάντως, παραπέμπουν στην Αστυνομία, που θα πρέπει να εντοπίσει τους υπευθύνους τέτοιων περιστατικών. «Είναι θέμα αστυνομικών Αρχών. Αυτοί καλούνται να τους βρουν», σημειώνουν, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν μπορείς να κάνεις επιχείρηση-σκούπα κατά των ΜΚΟ».

Το μητρώο
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πετούν το… «μπαλάκι» των ευθυνών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Θα πρέπει να γίνει μητρώο των ΜΚΟ. Να δούμε ποιος βρίσκεται, πού και τι ακριβώς κάνει. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στους χώρους φιλοξενίας, ούτε να δώσουμε την αίσθηση ότι το κράτος λείπει και το υποκαθιστούν άτομα που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα», αναφέρουν.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συγκλονίζει θύμα του κυκλώματος trafficking: «Έκανα 50 ραντεβού την ημέρα για να στείλω συνολικά 100 ευρώ στην οικογένειά μου»

Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα κατέθεσε θύμα human trafficking στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος…

6 Δεκεμβρίου 2023

Copernicus: Το 2023 είναι η πιο θερμή χρονιά στην Ιστορία – Ρεκόρ ζέστης για τον Νοέμβριο

Το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία. Μάλιστα, ο…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μοντέλο έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια «εναλλακτικής θεραπείας» για το στομάχι – Σοκαριστικό βίντεο

Τη σοκαριστική στιγμή που μια νεαρή γυναίκα τυλίγεται στις φλόγες κατά τη διάρκεια μιας «εναλλακτικής…

6 Δεκεμβρίου 2023

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Washington Post, μιας από τις εφημερίδες με το μεγαλύτερο κύρος στις Ηνωμένες…

6 Δεκεμβρίου 2023

Φρικτός θάνατος για 6χρονο – Τον κατακρεούργησαν τα σκυλιά φιλικής οικογένειας

Φρικτό θάνατο από τα σκυλιά φιλικής οικογένειας βρήκε ένας 6χρονος στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Η…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μ. Θεμιστοκλέους σε Ζ. Μακρή: «Προκήρυξη θέσεων Διευθυντών ΕΣΥ στα ΚΥ Ζαγοράς, Σκιάθου, Σκοπέλου και στο ΠΙ Αλοννήσου»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, η οποία,…

6 Δεκεμβρίου 2023