Ελλάδα

Παυλόπουλος σε Πιτέλα: Δεν νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού με κλειστά σύνορα

pavlopoulos.27.2.708

Την ανησυχία για τη στάση ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων στο προσφυγικό, που είναι εντελώς αντίθετες με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Τζιάνι Πιτέλα.

«Δεν νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη σημερινή τους συνάντηση, σημειώνοντας ότι αυτή η στάση είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ένα μεγάλο κενό της ΕΕ. «Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και Ευρώπη αλά καρτ.

Ο Τζιάνι Πιτέλα από την πλευρά του τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, «να υπάρχουν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφώνονται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφώνονται προς τους κανόνες αυτής. Εμείς θα απαγορεύσομε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί. Ενα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει».

Ο πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, τόνισε ότι πρέπει να δρομολογηθεί η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το