Ελλάδα

Παυλόπουλος: Ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυριάρχως στα κράτη μέλη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) φωτογραφίζεται με τον  υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν (Α) και τον Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλο (Δ), κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυριάρχως στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σε αυτό, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν και τον επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ επισήμανε την ανάγκη η Frontex να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη.

Η δήλωση αυτή αποτελεί μήνυμα σε Κομισιόν και Άγκυρα, με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό στην οποία κατέληξαν Τουρκία και ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία,  Ελλάδα και Τουρκία θα περιπολούν από κοινού στο ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων.

Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε οχτώ ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν πέντε τέτοια κέντρα στην Ελλάδα.

Άλλα τέσσερα τέτοια κέντρα θα λειτουργήσουν στην Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί ένα Αρχηγείο στον Πειραιά, το οποίο θα λειτουργήσει και ως μικρό αναχωρησιακό κέντρο για τους μετανάστες που ενδεχομένως δεν θα έχουν προλάβει ν΄ απογραφούν.

Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, «να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για να ξέρουμε ποιος χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Άσελμπορν είπε ότι «ήταν πολύ δυναμική, έφυγα πιο αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η ΕΕ δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική, αλλά ευρωπαϊκή».

Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την ΕΕ. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θά κρατήσει μια δεκαετία.

Οι κ. Αβραμόπουλος και Άσελμπορν πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό εντός της ημέρας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το