Τοπικά

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος από τον Βόλο: «Το Ευαγγέλιο μετέτρεψε την Μεσόγειο σε θάλασσα Αποστολική»

Πατριαρχικής τιμής και ευλογίας τυγχάνει από χθες η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, που φιλοξενεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο τον Β΄, ο οποίος βρίσκεται στον Βόλο, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, προκειμένου να κηρύξει την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδος 2019, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας χοροστάτησε χθες στον Μέγα Πατριαρχικό, Πανηγυρικό Εσπερινό, στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αναλήψεως Βόλου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών του Αλεξανδρινού Θρόνου Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου και Γουϊνέας κ. Γεωργίου, του εκ της Σιωνίτιδος Εκκλησίας Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ και του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας προσφώνησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, εκφράζοντας την χαρά και την αγάπη της Τοπικής Εκκλησίας, για την ευλογητή παρουσία του δευτέρου τη τάξει Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στους παλαιούς προσωπικούς δεσμούς του με τον Μακαριώτατο κ. Θεόδωρο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους δεσμούς της Μαγνησίας με την με την Αλεξανδρινή Εκκλησία, «γεγονός που διατρανώθηκε με τις εδώ επισκέψεις των δύο αμέσων προκατόχων σας, του απλού και σοφού Παρθενίου και του συνετού και τόσο αδοκήτως κοιμηθέντος Πέτρου. Ο Βόλος και το Πήλιο είναι η πατρίδα πολλών Ελλήνων της Αιγύπτου, όπως του Αλεξάνδρου Αθανασάκη από την Πορταριά και των αδελφών Αχιλλόπουλων από την Τσαγκαράδα, των οποίων οι μεγάλες ευεργεσίες συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και γέφυρα που συνδέει το Πήλιο και την Αίγυπτο…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης  αναφέρθηκε στο ένδοξο παρελθόν της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.  Ακολούθως, απένειμε στον Μακαριώτατο κ. Θεόδωρο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ήτοι τον χρυσούν της σταυρόν μετά Διπλώματος και Αστέρος, ως ελάχιστη αναγνώριση των μεγάλων υπηρεσιών που προσφέρει σε σύνολη την Ορθόδοξη Εκκλησία, ως μικρή αντίδοση της μεγάλης ευλογίας της επισκέψεώς Του και, τέλος, ως τεκμήριο της ταπεινής συνδρομής της τοπικής Εκκλησίας στο τιτάνιο αποστολικό έργο που επιτελεί στην Αφρικανική ήπειρο.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, αναφερόμενος στην μεγάλη Δεσποτική εορτή, επεσήμανε ότι «η Ανάληψη δεν είναι χωρισμός, αλλά υπόσχεση ότι δεν μείναμε ορφανοί. Διότι, αν ο Χριστός βρίσκεται στον ουρανό, τότε, αν Τον πιστεύουμε, αν ελπίζουμε σε Αυτόν και αν Τον αγαπούμε, είμαστε κι εμείς μαζί Του. Κι αν εμείς μένουμε αδιάφοροι κι αν εμείς δείχνουμε αχαριστία προς τον Μεγάλο Δωρεοδότη, Εκείνος μας περιμένει να γίνουμε ανώτεροι ακόμα και από αυτούς τους Αγγέλους του».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόδωρος με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο για την απονομή της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως και αναφέρθηκε επίσης στους δεσμούς αγάπης και φιλίας, που τον συνδέουν μαζί του από χρόνων πολλών. Εξέφρασε δε και την ευγνωμοσύνη του για την πολύ σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Τοπική Εκκλησία στα Ιεραποστολικά Κλιμάκια της Αφρικής, μέσω του Ιδρύματος «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» και ευχήθηκε σε όλους πατρικώς, μεταφέροντας την ευλογία του Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού της Παλαιφάτου Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της Εικόνας της Αναλήψεως στους πέριξ του Ναού δρόμους, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, παρουσία στρατιωτικού αγήματος, εκπροσώπων παραδοσιακών Σωματείων, με τις χαρακτηριστικές φορεσιές και πλήθους λαού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το