Ελλάδα

Πατούλης: Είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα

πατούλης

Τη βούληση της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει μ΄όλες τις δυνάμεις της «για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τελευταία προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, στο Λουτράκι, ενόψει του τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου.

«Εάν η χώρα, είπε, έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα. Βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει και θα δώσει τα πάντα».

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε η ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση, προκειμένου « να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε». Οπως είπε, «εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δε λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο, αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή». Και ζήτησε αν δεν πραγματοποιηθεί συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, να τους δοθεί «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή που έχει μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση στην εθνική προσπάθεια και στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το λόγο αυτό, είπε, η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο «δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωσή μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».

Ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι « καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων, ακόμη κι όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας». Άφησε δε αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και κατάγγειλε τότε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου . «Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να ξεχάσουν όσα έλεγαν ως αντιπολίτευση και να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Να αποφασίζουν τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» είπε.

Ακόμη επισήμανε ότι με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπεται ο προγραμματισμός των Δήμων και τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους . «Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;» αναρωτήθηκε.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το