Τοπικά

Παθιασμένος με την ιδέα του fair trade ο Βολιώτης Γιώργος Χέιρ

Ο Βολιώτης Γιώργος Χέιρ, μηχανικός περιβάλλοντος, αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό σε πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρείες, μετά από τον επαναπατρισμό του, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα νέο πεδίο. Για την ακρίβεια, ετοιμάζει ένα φιλόδοξο concept που εστιάζει στις ηλεκτρονικές πωλήσεις γαστρονομικών προϊόντων, ακολουθώντας, ωστόσο, τις πρακτικές του fair trade.
O 35χρονος Βολιώτης έχει αφοσιωθεί με πάθος στο κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, του fair trade όπως έχει επικρατήσει διεθνώς να λέγεται και το οποίο προσελκύει εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο. Η βασική φιλοσοφία του fair trade έχει να κάνει στην ουσία με μία εναλλακτική πρόταση εμπορίου. Συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη και διασφαλίζει παραγωγούς από αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες, καταπολεμώντας παράλληλα τη φτώχεια. Από τα πλέον γνωστά προϊόντα με πιστοποίηση fair trade, είναι ο καφές και το κακάο.

Στην Ελλάδα δεν παράγονται προϊόντα με το σήμα του δίκαιου εμπορίου, αφού αφορά αποκλειστικά παραγωγούς εκτός ανεπτυγμένων χωρών. Ωστόσο, η πρακτική του fair trade αποτελεί την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος του Γιώργου Χέιρ. «Αυτόν τον τρόπο σκέψης θέλω να τον πάω ένα βήμα πιο πάνω, στην εμπορική διαδικασία. Να εξασφαλίζω στον πελάτη μου πως ό,τι πάρει από μένα, τα μισά χρήματα θα επιστρέφουν πίσω στον παραγωγό που θα συνεργάζομαι. Θα επανεπενδύεται σε δράσεις που προωθούν και στηρίζουν το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Το e-shop που θα λειτουργήσω θα έχει μία πιο αειφορική κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης μηχανικός περιβάλλοντος, ο οποίος από τον περσινό Αύγουστο, αργά αλλά μεθοδικά, ετοιμάζεται μέχρι το φθινόπωρο να βγάλει στον «αέρα» το ηλεκτρονικό κατάστημα με την επωνυμία Medi Deli (η διεύθυνση της ιστοσελίδα είναι η http://medideli.shop).

Ο Γιώργος Χέιρ αρχικά σπούδασε στην Κοζάνη, όπου αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έκανε bachelor στην Ελλάδα, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία πάνω στη διαχείριση συστημάτων περιβάλλοντος. Το 2007 ξεκίνησε η… περιπλάνησή του εκτός ελληνικών συνόρων, με τον ίδιο να λέει: «Μέχρι το 2014 εργάστηκα στο εξωτερικό. Ξεκίνησα από τη Μαδαγασκάρη, ενώ κατά σειρά βρέθηκα σε Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αγγλία, Μαυριτανία και τελευταία στην Αυστραλία. Δούλευα για πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρείες». Στο άκουσμα της επαγγελματικής πορείας του, δικαιολογημένα πολλοί απορούν για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να απαρνηθεί μία δουλειά με προοπτικές και κυρίως πολύ καλές αμοιβές.

«Με ρωτούν γιατί έκανα αυτή τη «στροφή». Το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος έχει έναν τρόπο ζωής αρκετά απαιτητικό. Σε άλλους βέβαια αυτό φαντάζει ως όνειρο ζωής, αλλά για μένα είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξω κάποια πράγματα», εξομολογήθηκε ο Γιώργος Χέιρ και πρόσθεσε με πάσα ειλικρίνεια: «Δίχως ίχνος υπερβολής, επί 7-8 χρόνια δεν είχα καν ντουλάπα. Όλη μου η πραμάτεια χωρούσε σε μία βαλίτσα δέκα κιλών. Τα δύο χρόνια που ήμουν στην Αυστραλία δεν κοιμόμουν στο ίδιο κρεβάτι περισσότερο από τρεις ημέρες. Οι μετακινήσεις ήταν συνεχείς. Έχω ζήσει χρόνια και χρόνια μέσα σε ξενοδοχείο».

Το 2014 βρέθηκε πίσω στον Βόλο. «Έψαχνα να βρω κάτι στο αντικείμενό μου. Απογοητεύθηκα πάρα πολύ κι έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με κάτι άλλο», είπε ο Γιώργος Χέιρ και κατέληξε: «Στην αρχή συνεργάστηκα με ένα φίλο μου σε μία φάρμα στο Κατηχώρι. Κάθισα εκεί κοντά στον ενάμιση χρόνο. Τώρα ρίχνω το βάρος στα ελληνικά προϊόντα, ποντάροντας πάνω απ’ όλα στην εξαιρετική ποιότητα όλων αυτών που παράγει η Ελλάδα. Έχω στήσει ένα δίκτυο με 60 περίπου παραγωγούς. Το 30-40% εξ αυτών είναι από Μαγνησία, κυρίως Βόλο και Πήλιο. Θα εμπορεύομαι προϊόντα γαστρονομικού ενδιαφέροντος π.χ. μέλι, ζυμαρικά, αλλά και κάποια έξυπνα vegan π.χ. σαλάμι από σύκο, έως φυτικά καλλυντικά από aloe vera κ.α.».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το