Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Μετά τις αυτάρεσκες δηλώσεις η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές…

pasok

Με ειρωνικό ύφος ξεκινά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg κάνοντας λόγο για «ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ» σημειώνοντας ότι «μετά από πέντε ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών» ο πρωθυπουργός απέκλεισε μονομερείς ενέργειες και κανονικές πληρωμές του χρέους.

Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ:

Από το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Bloomberg, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, έσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του:

– αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος

– θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ

Σωστά ως αρχή. Τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί;

Έσπευσε επίσης ο κ. Τσίπρας να εστιάσει την πρότασή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε δύο σημεία:

Πρώτον, στον περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και την αντικατάσταση του από το στόχο των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Δεύτερον, στον προσανατολισμό των διαρθρωτικών αλλαγών σε ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας αλλά και πελατειακού κράτους.

Όμως ο πρώτος από τους στόχους αυτούς προϋποθέτει εξειδίκευση των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης κρίσιμων παραμέτρων καθώς το νέο μακροοικονομικό πλαίσιο ταυτίζεται με την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής  μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή ήταν και αυτή πρέπει να παραμείνει η εθνική στρατηγική. Η μόνη υπαρκτή και ασφαλής. Άλλα λέχθηκαν όμως προεκλογικά από τα δυο κυβερνώντα κόμματα.

Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια. Μόνο που τώρα υπάρχουν πολλοί εκλογικοί πελάτες με προσδοκίες και απαιτήσεις. Τι θα τους πουν; 

πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το