Τοπικά

Πάσχα του καλοκαιριού με πλούσιες εκδηλώσεις – Άρχισαν χθες οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις

Το Πάσχα του καλοκαιριού με τις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις, εμπλουτισμένες με εκδηλώσεις και παραδοσιακά τραγούδια στους αύλειους χώρους των ενοριών, άρχισε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο με τον εορτασμό της Παναγίας.

Χθες πρώτη μέρα των Παρακλήσεων ο κεντρικός εορτασμός ήταν στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου, όπου οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να δουν και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον ναό.
Ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων είναι ενταγμένος στο ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διά του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι «Το Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων», με τη συνεισφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι δε αφιερωμένος στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», στα ιερά εικονίσματα της Παναγίας, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, κατά τον μεγάλο ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, το 1922.
Τις εκδηλώσεις θα υποστηρίξουν η παραδοσιακή ορχήστρα, με επικεφαλής τον Κώστα Μούτο και η Ορχήστρα «Ιωνία» με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νεκτάριο Δεμελή και τον Βασίλη Αγροκώστα στο τραγούδι, και θα τις κοσμήσουν, με τον εκλεκτό τους λόγο, ο δρ Θεολογίας, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας Ηλίας Λιαμής και ο Ιμβριώτης συγγραφέας και διευθυντής του Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Δημήτρης Καραβασίλης.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου τονίζοντας πως «μετά από δύο χρόνια πανδημίας επιστρέφουν φέτος οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις, οι οποίες συνδυάζονται και με εκδηλώσεις.

Φέτος οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις είναι αφιερωμένες στις προσφυγοπούλες εικόνες της Παναγίας, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες εκκλησίες. Με την ευκαιρία των ιερών παρακλήσεων στην Παναγία, ψάλουμε την παράκληση, ακούγεται το κήρυγμα και ακολουθεί μια εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια για την Παναγία με δικά μας μουσικά σύνολα. Μάλιστα φέτος που η χρονιά είναι αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, το θέμα έχει σχέση με τις προσφυγοπούλες εικόνες της Παναγίας. Θα υπάρχει αναφορά για τις εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία».
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε χθες από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου, όπου μετά την παράκληση, ακολούθησε στον αύλειο χώρο η εκδήλωση με τα παραδοσιακά τραγούδια.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, η μέριμνα του οποίου για την εξέλιξη και εκτέλεση των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο καθεδρικό του Ναού είναι διαρκής, εξέφρασε χθες την ευαρέσκειά του για την ολοκλήρωση του έργου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της 1ης φάσης του έργου, κυρίως δε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, για τη διαρκή προσωπική μέριμνα και το συγκινητικό της ενδιαφέρον για την πορεία των εργασιών, καθώς και τον διευθυντή Τεχνικών Έργων, δρ Κωνσταντίνο Φλαμπούρη και το τεχνικό επιτελείο της Αντιπεριφέρειας, όπως, επίσης, και τον επιβλέποντα μηχανικό κ. Γεώργιο Καρύδη.

«Κάθε βράδυ θα είμαστε σε διαφορετική ενορία και περιοχή της Μαγνησίας, όπου μαζί με την προσευχή, θα έχουμε και τη δυνατότητα της ψυχικής αγαλλίασης μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια» ανέφερε ο μητροπολίτης Δημητριάδος.
Ο κ. Ιγνάτιος ερωτηθείς για την ανταπόκριση των πιστών ανέφερε πως μετά από δύο χρόνια που οι παρακλήσεις τελούνταν χωρίς να γίνονται εκδηλώσεις, πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα συμμετάσχει.

Το πρόγραμμα των παρακλήσεων για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη έχει ως εξής: -Τρίτη 2 Αυγούστου, Άγιος Γεώργιος Νέας Αγχιάλου, 19.30, μουσικό σχήμα: Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά, κλαρίνο: Νίκος Κερασιώτης, βιολί: Γιάννης Σκαμπαρδώνης, κανονάκι: Ζήσης Γεωργαλιός, λαούτο: Κωνσταντίνος Μούτος, κρουστά: Αναστασία Λύτρα.
-Τετάρτη 3 Αυγούστου, ιερός ναός Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας, 19.30, μουσικό σχήμα: Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά, κλαρίνο: Νίκος Κερασιώτης, βιολί: Γιάννης Σκαμπαρδώνης, κανονάκι: Ζήσης Γεωργαλιός, λαούτο: Κωνσταντίνος Μούτος, κρουστά: Αναστασία Λύτρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το