Πολιτισμός

«Πάσχα! Ελλήνων Πάσχα!» στο Λύκειο Ελληνίδων με μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Θα συνεχιστεί και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, το επίκαιρο μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τίτλο «Πάσχα! Ελλήνων Πάσχα!». Ένα πρόγραμμα, που, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που υλοποιείται, συγκέντρωσε μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον και ανταπόκρισης σχολείων από την πρωτοβάθμια, κυρίως εκπαίδευση του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

 
Κύριος σκοπός του επίκαιρου αυτού προγράμματος, είναι η γνωριμία των παιδιών με τα έθιμα και τις πασχαλινές παραδόσεις της πατρίδας μας, που τηρούνται από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα, δίνοντας παράλληλα πλούσια εκπαιδευτικά ερεθίσματα, βιωματικές εμπειρίες και ψυχαγωγία.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου επιδιώκει για μια ακόμη φορά να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά την ελληνική παράδοση, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την αξία της, καθιστώντας τα αυριανούς συνεχιστές της. Έτσι τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα νοερό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα σε βουνό και σε θάλασσα, ν’ ακούσουν, να δουν και να μάθουν έθιμα, να τραγουδήσουν πασχαλινά κάλαντα και να μοιραστούν μεταξύ τους ανάλογες εμπειρίες. Η τελική εκπαιδευτική δραστηριότητα που πλαισιώνει το κλείσιμο του προγράμματος, είναι εικαστικές δραστηριότητες με βάση τον διάσημο πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, «Το Ωόν του Πάσχα» (1874-5), αφιερωμένος στην παράδοση του ελληνικού Πάσχα. Τα παιδιά, μετά από προσεκτική παρατήρηση του έργου, με ιδιαίτερη θέρμη επιδίδονται στην κατασκευή της δικής τους εκδοχής του έργου αυτού, φτιάχνοντας με τα χέρια τους μια όμορφη κάρτα που την παίρνουν μαζί τους γράφοντας πάνω τις δικές τους ευχές για το Πάσχα.

 
Ταυτόχρονα με το επίκαιρο αυτό, μικρής διάρκειας, πρόγραμμα, που η εφαρμογή του θα αρχίσει μετά τις 25η Μαρτίου, στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υλοποιούνται και τα άλλα τρία πάγια μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές σχολείων της πόλης του Βόλου και της ευρύτερης Μαγνησίας:
α) «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας», που αυτή την περίοδο έχει και μια επικαιρότητα λόγω της εθνικής μας εορτής.
β) «Ο τόπος μου: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου».
γ) Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!».

 
Tέλος, για τους ανοιξιάτικους μήνες, θα υλοποιείται ένα ακόμη πρόγραμμα, με τίτλο «εκπαιδευτικοί περίπατοι: Γλυπτά με φόντο τη θάλασσα». Πρόκειται για ένα καινοτόμο, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που σπάει τα δεσμά του κλειστού χώρου του σχολείου αλλά και του μουσείου! Οι δύο αυτοί φορείς συναντιούνται έξω στην πόλη, στη φύση, στον καθαρό αέρα, δίπλα στη θάλασσα σε υπαίθριες μουσειακές συλλογές, σε έργα τέχνης – σημεία αναφοράς, που εκτίθενται δημόσια. Εφαρμόζοντας τις αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής, τα παιδιά ξεναγούνται στα γλυπτά παίζουν διάφορα παιχνίδια και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες – όλα αυτά προσαρμοσμένα στο εξελικτικό και ηλικιακό τους επίπεδο. Οι επιμέρους στόχοι του Ε.Π. εστιάζονται στην ευαισθητοποίηση με τον γλυπτικό διάκοσμο της πόλης, που είναι κομμάτι της πόλης και στη γνωριμία των έργων και των δημιουργών τους. Μια βιωματική βόλτα στην τέχνη και το γύρω χώρο, όπου το παιχνίδι, η ψυχαγωγία και η ελεύθερη έκφραση θα έχει τον κύριο ρόλο αποκομίζοντας τα οφέλη μιας πολιτιστικής διαδρομής. Το πρόγραμμα διαρκεί από μιάμιση έως 2 ώρες και απευθύνεται σε όλες της βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αριθμός συμμετεχόντων: Έως και δύο σχολικά τμήματα.
Επικοινωνία για πληροφορίες και συμμετοχή καθημερινά 10.30-14.30 στα τηλέφωνα: 2421033938 και 2421305753.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το