Τοπικά

Πάρτι φοροδιαφυγής και στη Μαγνησία- Καταστηματάρχες δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις σε 100 τραπέζια “Θ”

forodiafigi
Πάρτι φαίνεται πως κάνει η φοροδιαφυγή σε τουριστικές περιοχές της Μαγνησίας, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων των συνεργείων των Δ.Ο.Υ. του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.
Καταστηματάρχες «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα…
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, εφοριακός που βρέθηκε σε παραλιακές περιοχές της Αμαλιάπολης Αλμυρού την Κυριακή, κατέγραψε 100 περίπου τραπέζια σε καταστήματα εστίασης της περιοχής να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις…
Από χθες πάντως εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, από συνεργεία ελεγκτών τόσο της Δ.Ο.Υ. Βόλου, όσο και της Ν. Ιωνίας σε τουριστικές περιοχές.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής μιλώντας χθες μέσω skype προς τους προϊσταμένους όλων των Εφοριών της χώρας, τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και μάλιστα τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, θα είναι βάσει αυτών που ανακοινώθηκαν προχθές και ισχύουν από χθες…
Για τη μετάβαση των ελεγκτών στα νησιά θα τους καταβληθούν έξοδα μετακίνησης εκτός έδρας και διαμονής, ενώ σύντομα θα παραλάβουν και τα αυτοκίνητα του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται, αφού η εν λόγω υπηρεσία έχει ουσιαστικά καταργηθεί.
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τουριστικές περιοχές, και κλάδοι και επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων, συναυλίες, ακόμη και πανηγύρια…
Οι έλεγχοι γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου.
Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα
Σε ισχύ τέθηκαν από χθες τα νέα αυξημένα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία ανέρχονται κατά ελάχιστο σε 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο που υπογράφηκε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, για την εφαρμογή από σήμερα του νέου συστήματος επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων ορίζεται ότι από σήμερα:
Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το