Οικονομία

Part time εργασία: Αύξηση 10% για κάθε επιπλέον ώρα αποφασίζει το υπουργείο

Το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες που προσλαμβάνουν προσωπικό με μερική απασχόληση και τους αναγκάζουν να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους. Την ώρα που σχεδόν οι μισές νέες προσλήψεις αφορούν συμβάσεις-λάστιχο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προωθεί ειδική διάταξη, που θα ενισχύει την πλήρη απασχόληση και θα βάλει ανάχωμα στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, αλλά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr την Τρίτη (27/8) το πρωί, η διάταξη θα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα πρέπει πληρώνουν σε όσους δουλεύουν part time. Για παράδειγμα εργαζόμενους με τετράωρη απασχόληση θα πληρώνεται 10% επιπλέον για κάθε παραπάνω ώρα. Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί η υποδηλωμένη εργασία, καθώς από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί πως πολλοί εργοδότες αν και δηλώνουν εργαζομένους με μερική απασχόληση, στην πραγματικότητα τους αναγκάζουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την περίοδο της κρίσης, η μείωση του αριθμού των πλήρως απασχολουμένων, η αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αλλά και η σημαντική μείωση στις αμοιβές, είχαν ως αποτέλεσμα την ετήσια μείωση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το μέσο ημερομίσθιο και ο μέσος μισθός τον Φεβρούαριο διαμορφώθηκαν στα 51 ευρώ και στα 1.182 ευρώ αντίστοιχα. Στη μερική απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε σε 24,51 ευρώ, ενώ ο μέσο μισθός στα 396 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας για σαρωτικούς ελέγχους προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της πλασματικής μερικής απασχόλησης. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η μέση σύνταξη στη χώρα μας, δεν ξεπερνά τα 972 ευρώ το μήνα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το