Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο το Αντώνη Α. Αντωνίου

Tην Tετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ., παρουσιάζεται το βιβλίο του Αντώνη Α. Αντωνίου «Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή (Κωνσταντά και Κ.Καρτάλη).
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: η Περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Σακκής, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου και ο Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης. Συντονίζει η Αννίτα Πρασσά.

Ο Αντώνης Αθ. Αντωνίου διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας μας προσφέρει ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην κατηγορία Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, ένα μεγαλόπνοο έργο στο οποίο μας δίνονται με μεγάλη πληρότητα σημαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας. Παρουσιάζονται στα λήμματα πρόσωπα, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σημερινή κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά της. Η χρονική έκταση της έρευνας εκτείνεται από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αρκεί τα αναφερόμενα πρόσωπα να έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο. Αναδεικνύεται η θεσσαλική ιστορία μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.

Η δημιουργία ενός βιογραφικού λεξικού σε περιφερειακό επίπεδο µας δίνει το πλεονέκτημα της καταγραφής ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, η εκτεταμένη παρουσία των οποίων στα λήµµατα του λεξικού αναδεικνύει τα ιδεολογικά ρεύµατα και τις πολιτισµικές αξίες. Ο ιστορικός καταγράφοντας ένα μεγάλο σύνολο ατοµικών πορειών ζωής πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάνει προσβάσιµη σε ένα ευρύ κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το