Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το Ημερολόγιο του 2020 της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

Έχει γίνει θεσμός πλέον η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της να εκδίδει κατ’ έτος καλαίσθητα ημερολόγια, τα οποία είναι αφιερώματα κυρίως σε ανθρώπους της τέχνης, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στον τόπο μας είτε δημιούργησαν σ’ αυτόν.
Προηγήθηκαν τα αφιερώματα στον Νικόλαο Χριστόπουλο, στον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και στον Θεόφιλο. Το ημερολόγιο του 2020 είναι αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο.

Ο Γιώργος Γουναρόπουλος σχετίζεται με τον τόπο μας, αφού η οικογένειά του εγκαταστάθηκε για ένα χρονικό διάστημα στην Ευξεινούπολη. Ο ίδιος πραγματοποίησε εκθέσεις έργων του στον Βόλο, ενώ ανέλαβε και την αγιογράφηση του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου. Πρόκειται για το μοναδικό θρησκευτικό έργο αυτού του είδους του καλλιτέχνη. Η εικονογράφηση του Ημερολογίου είναι πλούσια. Οι εικόνες προέρχονται από συλλογές συμπολιτών, από τα μουσεία Κατσίγρα και Γουναρόπουλου και από σχετικές εκδόσεις.

Η έκδοση του Ημερολογίου κατέστη δυνατή χάρη στις χορηγίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Μαγνήτων Κιβωτού και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.
Τον συντονισμό της ύλης και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η πρόεδρος της Εταιρείας κ. Μηλίτσα – Ζαρλή Καραθάνου. Το Ημερολόγιο πλαισιώνεται από κείμενα της Ασπασίας Ντίνα και της Μάγδας Κουμπαρέλου και φωτογραφίες της Ειρήνης Καραθάνου. Τη φιλολογική επιμέλεια είχε ο γραμματέας της ΕΘΕ Γιώργος Κοντομήτρος.
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά) την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ., με τη συνεργασία της ΕΘΕ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Μαγνήτων Κιβωτού, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή. Θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης και θα μιλήσουν η Άσπα Ντίνα και η Μάγδα Κουμπαρέλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το