Πολιτισμός

Παρουσιάζεται στο Βόλο το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου

Το βιβλιοπωλείο ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ και οι Εκδόσεις Πατάκη την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «ΒΕΝΤΕΤΕΣ: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Διαμαντής Καρβέλης, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Χρήστος Στρατηγόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσρής.

Χαιρετισμό θ’ απευθύνουν οι Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας και Σωτήρης Κέλλας, πρόεδρος ΕΤΑΣ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας. Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.

“Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη”, θα πει ο Πάνος Σόμπολος και θα συνεχίσει, “στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση, που ξεκλήρισε οικογένειες, ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίθετα, στην Κρήτη δυστυχώς δεν εξέλιπε ούτε και πρόκειται να εκλείψει – παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη, και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το