Πολιτισμός

Παρουσιάζεται στη “Χάρτα” το πολυφωνικό μυθιστόρημα «Οι Αλώβητοι» του Βασίλη Τσιράκη 

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο βιβλιοπωλείο – καφενείο Χάρτα (Σκενδεράνη 16) παρουσιάζεται το τελευταίο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη «Οι Αλώβητοι» (εκδόσεις Τόπος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Κατσιφός, μεταφραστής-μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στη δημιουργική γραφή, Παντελής Προμπονάς, υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Άννα Φλωροπούλου, φιλόλογος-συγγραφέας. Θα συντονίσει και θα διαβάσει αποσπάσματα η Έλλη Φανιά.
Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που γεννιέται στις συμπληγάδες του εμφυλίου, ταξιδεύει στην πολιτική προσφυγιά της Τασκένδης, περνά μέσα από τα πέτρινα χρόνια του ’50, συνεχίζει στην ελπιδοφόρα δεκαετία του ’60, βρίσκεται στο φλεγόμενο Παρίσι τον Μάη του ’68, για να επιστρέψει στη χούντα των συνταγματαρχών και να ψάξει το τέλος του στη βραδιά της εκκένωσης του Πολυτεχνείου.

Ο χειρουργός Πασχάλης, γιος κατατρεγμένου εργάτη από τον Βόλο, η Μυρτώ, ατίθαση κόρη Μικρασιάτη υφασματέμπορου, και ο πεισματάρης αδελφός της Πέτρος, ο Βίκτωρας και η Βιργινία, παιδιά βιομήχανου από την Οδησσό, ο «τουρκόσπορος» Μήτρος και η εύμορφη Καλλιόπη, προσφυγόπουλα που καταλύουν με τους ανταρτόπληκτους στο Καραβάν Σαράι, ο φτωχός βιοπαλαιστής Στάθης που έχασε τον πατέρα του στην εκστρατεία της Ουκρανίας, η ευαίσθητη Διαμαντένια, αλλά και ο νεαρός ζωγράφος Κλοντ-Πιερ μπλέκονται στα δίχτυα της ιστορίας για να μεταμορφωθούν από τα γεγονότα της εποχής, όπως ακριβώς και η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο από τη νέα μόδα της αντιπαροχής, αλλά και την εμμονή των κρατούντων να θάψουν οριστικά το παρελθόν της.
Κάποιοι, σε πείσμα των «φονιάδων καιρών», πασχίζουν να βγουν αλώβητοι κρατώντας ζωντανή τη μνήμη. Θα τα καταφέρουν;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το