Πολιτισμός

Παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστείδη Λαούδη

Τη συνέχιση του θεματικού έτους πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, σηματοδοτεί η εκδήλωση, που αναφέρεται στην παρουσίαση της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του αείμνηστου Αριστείδη Λαούδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα νέου επιβατικού σταθμού λιμένα Βόλου (terminal).

Η ανακάλυψη και αποδοχή της λαϊκής ναΐφ ζωγραφικής στην Ελλάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανακάλυψη του Θεόφιλου μετά το 1929, από τον τεχνοκριτικό Ελευθεριάδη-Teriade. Το έργο του Θεόφιλου και αντίστοιχα η λαϊκή ναΐφ τέχνη, αγαπήθηκε από τη γενιά του ’30 και την ελληνική διανόηση.

Η ουσία της τέχνης είναι έκφραση και δημιουργία που ο άνθρωπος μοιράζεται με τους συνανθρώπους του. Στους κατεξοχήν πηγαίους δημιουργούς εντάσσονται και οι ναΐφ καλλιτέχνες. Οι ναΐφ ζωγράφοι είναι οι αυτοδίδακτοι ζωγράφοι αυτοί που δεν εκφράζουν μια τέχνη αρχάριων, αλλά μιας ωριμότητας. Η γαλλική λέξη ναΐφ προέρχεται από τη λατινική nativus που σημαίνει φυσικός – αυθόρμητος. Ζωγραφίζουν από μια απαράμιλλη εσωτερική ευαισθησία για όλα τα θέματα που αφορούν στη ζωή. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αριστείδης Λαούδης, που χωρίς να είναι Βολιώτης, εδώ δημιούργησε και από τον Βόλο έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο.
Στην εκδήλωση αυτή θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κωνσταντίνος Λαούδης, εκ μέρους της οικογένειας Λαούδη, ενώ την κεντρική παρουσίαση θα κάνει ο Θοδωρής Σδρούλιας, αρχιτέκτων – δημοσιογράφος, ο οποίος έχει ετοιμάσει και μια προβολή προσωπικών ντοκουμέντων του αείμνηστου καλλιτέχνη.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τη Δευτέρα 4 έως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η οποία θα λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00 και Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο 10.00 – 13.00.
Η οικογένεια του αείμνηστου Μπάρμπα Αριστείδη, όπως ήταν γνωστός, στη διάρκεια της έκθεσης θα διαθέσει ορισμένους πίνακές του, το οικονομικό αποτέλεσμα των οποίων θα αποδοθεί στην ανακούφιση ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων, που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται τα ονόματά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το