Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη: “Χρήσιμο εφόδιο κάθε βιβλίο πολιτιστικής ιστορίας”

 

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας), στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μελέτη μετά από απαιτητική έρευνα, μέσα από την οποία ξετυλίγεται η πολιτική και εκλογική ιστορία της Μαγνησίας από το τέλος του Μεσοπολέμου έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Το βιβλίο αποτελεί μία μελέτη που εκτείνεται από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές (1934) και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (1936) πριν από τη δικτατορία Μεταξά έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967). Ανάμεσα σε αυτές τις χρονικές περιόδους μεσολαβούν ο πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος κ.λπ., μια περίοδος βγαλμένη κυριολεκτικά από το καμίνι της Ιστορίας.
Ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης σημείωσε πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται με πολλούς τρόπους. Οπωσδήποτε όσο γνωρίζουμε την ιστορία και όσο αποκαθιστούμε την ιστορική μνήμη, βοηθάει να κάνουμε και σωστότερες επιλογές στη σημερινή εποχή» και συμπλήρωσε: «Κάθε βιβλίο ιστορίας, πολύ περισσότερο πολιτιστικής ιστορίας, είναι ένα χρήσιμο εφόδιο για όσους θέλουν να ξαναπιάσουν το νήμα με κάποιες εποχές που ο τόπος μας έκανε ό,τι καλύτερο».
Όσον αφορά ποιο θέμα του βιβλίου του κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον είπε πως «υπάρχουν πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα η πολιτική διαδρομή του Γεωργίου Καρτάλη, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τον φιλομαδαρχικό αντιβενιζελικό χώρο και ηγήθηκε της Κεντροαριστεράς και μάλιστα με ένα κλίμα ανοιχτής συνεργασίας με την Αριστερά. Είναι η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου, η οποία γιγαντώθηκε στη διάρκεια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και κρατήθηκε ζωντανή και στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Είναι οι σχέσεις του Κέντρου με την Αριστερά που ήταν περίπλοκες, αντιφατικές πολλές φορές, ανταγωνιστικές, αλλά και συγκλίνουσες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το βιβλίο δεν στέκεται μόνο στα πολιτικά και τα εκλογικά. Σκιαγραφείται και το οικονομικό, κοινωνικό και δημογραφικό πορτρέτο, δίνοντας πολλά στοιχεία, που βλέπουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και που επιτρέπουν να έχουμε ένα ολοκληρωμένο ερμηνευτικό σχήμα για το πώς εξελίχθηκε ο Βόλος και η Μαγνησία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60».
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Νίκος Μαραντζίδης ανέφερε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο: «Είναι ένα βιβλίο που καλύπτει, αναλύει και εξετάζει σε βάθος τις πολιτικές πρωτίστως και εκλογικές εξελίξεις στη Μαγνησία και τον Βόλο από την εποχή του Μεσοπολέμου μέχρι το 1967 και το κάνει με έναν εντυπωσιακό, σε βάθος και εξαιρετικά λεπτομερή τρόπο. Είναι μια δουλειά εφάμιλλη μιας διδακτορικής διατριβής»
Να σημειωθεί πως η παρουσίαση του βιβλίου διοργανώθηκε από τον εκδοτικό φορέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κ. Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και διδάσκουσα στο ΕΑΠ, καθώς και ο συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η κ. Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, και ο κ. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, με τον συντονισμό της συζήτησης να έχει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το