Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Νάνου «Δυο δέντρα, μια ψυχή: Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι παλιό…»

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» η παρουσίαση του βιβλίου: «Δυο δέντρα, μια ψυχή: Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι παλιό…» της Μαρίας Νάνου και της Βασιλικής Νευροκοπλή, με εικονογράφηση της Βάσως Γώγου. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση παιδικής λογοτεχνίας της Εκδοτικής Δημητριάδος, του εκδοτικού τμήματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει παιδαγωγικά το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παραδοσιακή ξυλογλυπτική στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η διευθύντρια του Ελληνογαλλικού σχολείου κ. Σοφία Τσαρδακά. Στην επιτυχημένη παρουσίαση που ακολούθησε, οι δημιουργοί του βιβλίου συνομίλησαν με τη Λίνα Θωμά, δρ Φιλολογίας, και τη Φαίη Τζανετουλάκου, δρ Ιστορίας Τέχνης. Η συζήτηση συντονίστηκε από την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού, η οποία και παρουσίασε στο ακροατήριο τους συντελεστές και την ευρύτερη προσφορά τους στην πόλη, αλλά και τους βασικούς άξονες του εγχειρήματος της αξιοποίησης ενός παραμυθιού ως μέσου για τη γνωριμία των παιδιών με την παραδοσιακή ξυλογλυπτική. Παίρνοντας τον λόγο η Φαίη Τζανετουλάκου, τόνισε τη σημασία της μαγείας των παραμυθιών στη σύγχρονη απομαγευμένη ζωή, όπως και τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, η οποία σταδιακά λιγοστεύει τις τελευταίες δεκαετίες. Η Λίνα Θωμά σχολίασε τη λογοτεχνική δομή του παραμυθιού, δίνοντας έμφαση στη σχέση ανάμεσα στη εύθραυστη συντροφικότητα της δυάδας και τη συμμετοχή στο κοινό, στο ένα. Εμπλέκοντας στη συζήτηση τις συγγραφείς του βιβλίου, τους έδωσε μια σειρά έννοιες που έχουν την αναφορά τους στο παραμύθι, όπως ξυλογλυπτική, χειροτέχνης, αγάπη, ζωή, αιωνιότητα, δημιουργία, για να αναπτύξουν τις σκέψεις τους. Συμπληρώνοντας τις τοποθετήσεις τους, η Βάσω Γώγου μίλησε για την πράξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως υπέρβαση των περιορισμών της ανθρώπινης λογικής και αντίληψης. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπενθύμισε τη σπουδαιότητα των παραμυθιών ως μέσου διαπαιδαγώγησης, αλλά και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης.

Η παρουσίαση συμπληρώθηκε από θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το παραμύθι, με την ευγενική συμμετοχή μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου, υπό τη φροντίδα και την εποπτεία της παιδαγωγού Ελένης Γεροδήμου-Χιονίδη. Στον χώρο επίσης πραγματοποιήθηκε μια μικρή έκθεση επιλεγμένων έργων της Βάσως Γώγου, από την εικονογράφηση του βιβλίου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας, της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.
Το βιβλίο διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης του Βόλου, στο Μουσείο της Μακρινίτσας, αλλά και στα γραφεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», Μελισσάτικα, τηλ. 2421093573).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το