Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δήμητρας Ρουσιώτη για τα μυκηναϊκά ιερά και τις θρησκευτικές τελετουργίες 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δ. Κυριαζή με τίτλο «Ιερά και θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανακτορική και Μετανακτορική Μυκηναϊκή Περίοδο». Το βιβλίο της Δήμητρας Ρουσιώτη είναι στην ουσία η διατριβή της, η οποία εκπονήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και αφορά στην προϊστορική θρησκεία.
Η κ. Δήμητρα Ρουσιώτη τόνισε πως το βιβλίο αναφέρεται στην προϊστορική θρησκεία και συγκεκριμένα στη μυκηναϊκή θρησκεία. «Καταγράφει όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για τα μυκηναϊκά ιερά και τις θρησκευτικές τελετουργίες και κυρίως καταγράφει το πώς τα ιερά βρίσκονταν σε μία άμεση σύνδεση με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στον ελλαδικό χώρο τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.» εξήγησε η δρ Αρχαιολογίας.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο μυκηναϊκός πολιτισμός είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός που ακμάζει στην ηπειρωτική Ελλάδα με επίκεντρο την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ήταν ενσωματωμένα στο ίδιο πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο.
Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα έρευνας. «Είναι δύσκολη η έρευνα, καταρχάς γιατί μιλάμε για μία εποχή, η οποία δεν μας έχει δώσει γραπτές πηγές. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας θεολογικά κείμενα, οπότε τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε, προέρχονται αποκλειστικά από τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα οποία όμως ο κάθε ανασκαφέας ενδεχομένως τα ερμηνεύει και με διαφορετικό τρόπο» ανέφερε για να προσθέσει ότι «το πολύ σημαντικό είναι ότι τουλάχιστον γνωρίζουμε από τις πινακίδες της Γραμμικής Β’, οι οποίες έχουν βρεθεί στα ανακτορικά κέντρα, πως ήδη από την εποχή αυτή θεότητες, οι οποίες είναι καθιερωμένες στο πάνθεον του Ολύμπου, στο Δωδεκάθεο, όπως ο Δίας, η Ήρα, ο Ερμής, ο Διόνυσος, ο Άρης, ο Απόλλωνας κ.λπ., λατρεύονταν ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το