Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Πιστοποιητικό ζωής» με αναφορά στο ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα Βόλου (terminal) η παρουσίαση του βιβλίου της Μάρης Τσαμακίδου – Παπαποστόλου «Πιστοποιητικό ζωής», που αποτέλεσε παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο της «Φωτογραφικής Διαδραστικής Έκθεσης Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες». Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο είναι η υιοθεσία.

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με τον ΟΛΒ και τη «Φωτογραφική Ομάδα του Αργύρη Ζαφειρίδη» λειτουργούν βιωματική έκθεση φωτογραφίας στο terminal. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται διάφορες «Παράλληλες εκδηλώσεις», που θα συνεχιστούν με επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων.
Στο πλαίσιο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μάρης Τσαμακίδου – Παπαποστόλου «Πιστοποιητικό ζωής», που μιλά για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όπως είναι αυτό της υιοθεσίας.
Η κ. Μάρη Τσαμακίδου – Παπαποστόλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε focus στην υπόθεση υιοθεσία. Βεβαίως όταν ακούμε τη λέξη αυτή θυμόμαστε μυστικά και ψέματα, τη δεκαετία του ’50, κρεβατάκια σε βρεφοκομεία, όμως από την άλλη θυμόμαστε και παιδάκια, τα οποία τυραννιούνται μια ζωή για να βρουν τις ρίζες τους».
Η ίδια αναφερόμενη στο βιβλίο της επισήμανε ότι πρόκειται για μυθιστόρημα που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και με δικά της προσωπικά γεγονότα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μυθιστορίας.

Από αριστερά: Αλεξάνδρα Νάκου, Μάρη Τσαμακίδου – Παπαποστόλου, Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά και Μαρία Ζαχαριά

Αναφερόμενη στο θέμα της υιοθεσίας η συγγραφέας επισήμανε πως «είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα. Μέχρι και σήμερα ο κόσμος δεν μιλά για αυτό και εύχομαι η νέα γενιά να τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά. Το επίθετο θετός δεν μου λέει τίποτα, όπως και το επίθετο βιολογικός με παραπέμπει σε καθαρισμό. Είναι οι φυσικοί γονείς που γεννούν το παιδί και για πολλούς άλλους λόγους είναι και οι πραγματικοί γονείς που του δίνουν ταυτότητα».

Όσον αφορά στα μηνύματα του βιβλίου η συγγραφέας τόνισε ότι «πρώτα από όλα είναι η ελπίδα και η συνεχής αναζήτηση, πλαισιωμένη από αξιοπρέπεια. Δεν χτυπάμε πόρτες για να βρούμε τις ρίζες μας επειδή έχουμε το δικαίωμα. Το έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε για εμάς, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να μπούμε στη ζωή έστω και της φυσικής μας μητέρας, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβει».
Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Αλεξάνδρα Νάκου, ενώ για το βιβλίο μίλησε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, εκπαιδευτικός κ. Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά και αποσπάσματα διάβασαν η ηθοποιός κ. Αμαλία Γκιζά και η σκηνογράφος, συντηρητής Έργων Τέχνης και συγγραφέας κ. Μαρία Ζαχαριά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το