Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι Ιππότες του Ουρανού» – Ιστορικό μυθιστόρημα από τον Χρόνη Μουστάκα

 

Παρουσιάστηκε χθες, στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Βόλου, το βιβλίο του Χρόνη Μουστάκα «Οι Ιππότες του Ουρανού». Ένα ιστορικό μυθιστόρημα από τον Βολιώτη συγγραφέα που μεταφέρει τον αναγνώστη χίλια χρόνια πίσω, στον δυτικό Μεσαίωνα.

«Ο Μεσαίωνας είναι μία εποχή που πάντα με γοήτευε. Θεωρούσα ότι είναι η έναρξη της σύγχρονης περιόδου της ζωής μας. Ουσιαστικά από τότε ξεκινούν όλα» τόνισε ο κ. Χρόνης Μουστάκας, προσθέτοντας: «Ψάχνοντας απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας, τα οποία έγιναν πιο έντονα την περίοδο της πανδημίας, με έναν πόλεμο που επιμένει, με πρόσφυγες και ανθρώπους να χάνουν τις πατρίδες τους και να μετακινούνται βίαια κ.λπ., δημιουργήθηκε μέσα μου ένα κλίμα αναζήτησης».
Όπως ο ίδιος εξηγεί, είχε αρχίσει, λόγω της δουλειάς του στο Βέλγιο, από τις αρχές του 2019, μία έρευνα για τον Γοδεφρείδο ντε Μπουιγιόν, ο οποίος ήταν ένας εκ των ηγετών της Α’ Σταυροφορίας. «Τύχαινε καθημερινά καθώς πήγαινα στην εργασία μου να περνώ από μία πλατεία, την Πλας Ρουαγιάλ, όπου υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμά του. Όταν άρχισα να μελετώ τη ζωή και την πορεία του διαπίστωσα ότι έκανε ένα μεγάλο οδοιπορικό με το στράτευμά του από τα σύνορα Βελγίου – Γαλλίας, όπου και η Μπουγιόν, μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από εκεί έως την Ιερουσαλήμ, για να φτάσει στον τελικό του στόχο που ήταν η απελευθέρωση των Αγίων Τόπων» επισήμανε, για να συμπληρώσει: «Αυτό το οδοιπορικό ήταν μία αφορμή για να συνδυάσω τις σκέψεις μου της εποχής εκείνης με τις σκέψεις της σημερινής εποχής. Δηλαδή είδα κάποιον παραλληλισμό, μία πορεία ταυτόσημη, είδα ανθρώπους που φεύγουν από την Ευρώπη, δημιουργούν ένα πολυεθνικό στράτευμα, θέτοντας ένα χρέος ως ύψιστο στόχο, να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους. Αυτό είναι η καταρχήν ανάγνωση της αφορμής τους. Όμως, πίσω υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, τα οποία μπορούμε να τα παραλληλίσουμε με τα θέματα σήμερα. Δηλαδή αναδυόμενη φτώχεια, ανασφάλεια, θέματα που έχουν να κάνουν με δεισιδαιμονίες».
Για τον ίδιο το στράτευμα αυτό είναι η έκφραση μιας πρώτης παγκοσμιοποιημένης ιδέας: «Ένα στράτευμα που αποτελείται από δεκάδες διαφορετικά έθνη. Όλα αυτά που ζουν αυτοί οι άνθρωποι στην πορεία, δίνουν απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που μας απασχολούν και σήμερα. Πρόκειται για ένα αβυσσαλέο οδοιπορικό όπου δοκιμάστηκαν ανθρώπινες αντοχές, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πολλές φορές εκμηδενίστηκε, ο ηρωισμός στεφανώθηκε, ενώ συναντάμε τα ακραία φαινόμενα που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Όλο αυτό ήταν ένα σχολείο για μένα».
Ο ίδιος εξηγεί πως θέλοντας να μιλήσει για την εποχή μας, ίσως και για το μέλλον μας, έγραψε ένα βιβλίο που αφορά τον Μεσαίωνα κοιτάζοντας, όμως, προς το μέλλον. «Θεωρώ πως ο Μεσαίωνας με έναν μαγικό τρόπο λειτούργησε σαν μία ανάμνηση του μέλλοντος, σαν μία προφητεία, σαν ένα όνειρο» τόνισε.
Στο βιβλίο παρελαύνουν δεκάδες αληθινά πρόσωπα, αλλά και πάρα πολλοί ήρωες της φαντασίας του συγγραφέα. Οι ήρωές του είναι τρεις, δύο Σκοτσέζοι και ένας Έλληνας, οι οποίοι συμμετέχουν στο στράτευμα και συνδέονται με μία δυνατή φιλία.
Όπως ο ίδιος επισήμανε, «η κορωνίδα των ερωτημάτων που έθεσα στον ίδιο μου τον εαυτό και ήθελα να απαντήσω, είναι τι ήταν εκείνο που οδήγησε και έδωσε τη δύναμη σε δεκάδες φυλές, σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να ξεκινήσουν από την άλλη άκρη της Ευρώπης και να οδηγηθούν έως την Ιερουσαλήμ. Ήταν ο τυχοδιωκτισμός; Ήταν η ανασφάλεια και η απειλή και η ελπίδα για μία καλύτερη ζωή; Ήταν ένα σχέδιο που προετοίμασαν οι μεγάλες δυνάμεις και οι ηγέτες τους εκείνης της εποχής; Ή μήπως ήταν ένα θαύμα; Την απάντηση θα την δώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο».
Την εκδήλωση οργάνωσε η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου με τη συνεργασία των εκδόσεων Anubis, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Νίκος Βαραλής, διευθυντής του ρ/σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Γιώτα Κούγιαλη, συγγραφέας, και Ιωάννης Βαραλής, αν. καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το