Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον φιλέλληνα ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί

Το βιβλίο «Ο Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»» του Jose Oriol Marero Martinez, πρόξενου της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα από το 2017, παρουσιάστηκε χθες στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τη βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρθηκε στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, μια πολύπλευρη προσωπικότητα, που αγαπούσε την Ελλάδα και σκοτώθηκε το 1895 σε ηλικία 42 ετών σε μάχη στη διάρκεια του Β’ αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κούβας εναντίον των Ισπανών.
Τα άπαντά του απαρτίζονται από 26 τόμους και στα έργα του αναφέρεται στην Ελλάδα, ενώ από το πρώτο του ποίημα που έγραψε σε ηλικία 15 ετών, ανέφερε «Να αγωνιστεί η Κούβα όπως αγωνίστηκε η Σπάρτη ενάντια στον ξένο εισβολέα».
Όπως σημείωσε ο συγγραφέας, «Η Ελλάδα ενέπνευσε τον Μαρτί στους αγώνες για την ανεξαρτησία του, κι είχε πει ότι όταν πέθαινε θα αναφωνούσε «Νεκρός, αλλά όχι σκλάβος». Στα έργα του υπάρχουν αναφορές στη Θεσσαλία και σε άλλες ελληνικές περιοχές και σε νησιά, πληροφορίες που ήταν άγνωστες, επί σχεδόν ενάμιση αιώνα. Ο Μαρτί κι εμείς σας αγαπάμε κι είναι καθήκον τουλάχιστον να κάνουμε μια μικρή συνεισφορά στη μελέτη του έργου του για τον αδερφό λαό της Ελλάδος. Ο Μαρτί ήταν ο καλύτερος κουβανός φίλος της Ελλάδος και το βιβλίο προσπαθεί να δείξει γιατί».
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα Zelmys Maria Dominguez Cortina, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και στην εμβολιαστική κάλυψη, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές της κουβανικής επανάστασης το 1959 ένας από τους πρώτους στόχους ήταν η ανάπτυξη της επιστήμης και η υγεία του πληθυσμού.
Όπως είπε «Στην Κούβα υπάρχει σύστημα υγείας που είναι καθολικό σε όλα τα επίπεδα και για όλον τον πληθυσμό κι όταν ήρθε η πανδημία, η Κούβα ήταν προετοιμασμένη, είχε εμπειρία στη δημιουργία εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων μεγάλης γκάμας που επέτρεψαν να επεξεργαστεί πέντε υποψήφια εμβόλια δικά της και τρία από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται μαζικά στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του παιδικού πληθυσμού από 2 έως 18 ετών. Όλα αυτά μας επέτρεψαν αντιπαλέψουμε την πανδημία με δικά μας όπλα».
Αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 94,5% του πληθυσμού στην Κούβα κι ανταγωνίζεται τα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο, όπως τόνισε η πρέσβειρα «στην Κούβα δεν υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στην παραγωγή δικών μας εμβολίων, στο σύστημα και στους γιατρούς μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το