Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο – εγχειρίδιο για την τσιπουροποσία που υπογράφει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσικρίκη παρουσιάστηκε χθες το βράδυ το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο «Τα τσίπουρα στον Βόλο» (εκδόσεις νήσος). Ένα εγχειρίδιο για την τσιπουροποσία στον Βόλο, μια ανθρωπολογική μελέτη και μια παρατήρηση πάνω στο μοναδικό γαστρονομικό αυτό φαινόμενο, το βολιώτικο τσιπουράδικο.
Η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Ψυχούλη ήταν η δεύτερη, αφού προηγήθηκε η πετυχημένη παρουσίαση στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου, στην γκαλερί a.antonopoulou,art.
Ο ζωγράφος, εικαστικός και πανεπιστημιακός τόνισε ότι η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου «Τα τσίπουρα στον Βόλο» είναι σημαντικό που πραγματοποιείται στον Βόλο, γιατί από εδώ ξεκινά το βιβλίο και εδώ αναφέρεται.

«Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για την τσιπουροποσία στον Βόλο, το οποίο είναι για τον «ξένο», αυτόν που δεν ξέρει τι συμβαίνει ακριβώς στον Βόλο και θέλει να ζήσει αυτήν την εμπειρία, αλλά κυρίως είναι για τους Βολιώτες, για να καταλάβουμε τι κάνουμε όταν πίνουμε τσίπουρα» ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Ψυχούλης για να συμπληρώσει πως είναι μια ανθρωπολογική μελέτη και μια παρατήρηση πάνω στο γαστρονομικό αυτό φαινόμενο, το οποίο είναι μοναδικό, το βολιώτικο τσιπουράδικο, που έχει μία φοβερή ιδιαιτερότητα πανελλαδικά.
Στην ερώτηση πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα ο ίδιος απάντησε: «Φυσικά πίνοντας».


Ο Βολιώτης συγγραφέας σημείωσε ότι «όταν κατάλαβα ότι κάθε τσιπουροποσία δεν είναι πάντα το ίδιο ευεργετική, προσπάθησα να δω ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που παίζουν τον ρόλο και που χαλάνε το τελετουργικό. Σημειώνοντας αυτές τις παραμέτρους, βγήκε αυτό το εγχειρίδιο».

Όσον αφορά αν το βιβλίο του θα μπορούσε να αποτελέσει «διαφήμιση» για την πόλη ανέφερε ότι δεν έγινε με αυτόν τον σκοπό. «Δεν ξέρω κι αν μπορεί να γίνει αυτό. Φυσικά όμως μιλά για μια κατάσταση που συμβαίνει μόνο στον Βόλο, άρα μπορεί να παίξει κι αυτόν τον ρόλο. Το βιβλίο έγινε, διότι έχω ευτυχίσει μέσα από αυτό. Πραγματικά έχω ζήσει ευτυχισμένες στιγμές, όλοι μας έχουμε ζήσει τέτοιες στιγμές και θέλουμε να τις προστατεύουμε και να ξέρουμε πώς μπορούμε να τις ξαναζήσουμε».
Να σημειωθεί ότι ομιλητές στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Τα τσίπουρα στον Βόλο» ήταν η ιστορικός Τέχνης κ. Χρύσα Δραντάκη, η ανθρωπολόγος κ. Ιωάννα Λαλιώτου, ο συγγραφέας κ. Θάνος Σταθόπουλος, η συντάκτρια γαστρονομίας κ. Ελένη Ψυχούλη και ο κ. Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το