Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του Ν. Χρυσού για το παιχνίδι της μοίρας «Καινούργια μέρα»

Παρουσιάστηκε χθες το δεύτερο βιβλίο του Νίκου Χρυσού «Καινούργια μέρα» (εκδόσεις Καστανιώτη) στο βιβλιοπωλείο Επιλογή. Ένα μυθιστόρημα που έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Βραβείο Πεζογραφίας Κλεψύδρα το 2019. Ένα βιβλίο για τις αφηγήσεις και την ανάγκη τους.
Ο κ. Νίκος Χρυσός τόνισε πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που στο φόντο του υπάρχει η ζωή των αστέγων στη σύγχρονη δυτική μεγαλούπολη. Διαδραματίζεται σε έναν ακαθόριστο τόπο, σε ένα λιμάνι της Μεσογείου, το οποίο όμως δεν κατονομάζεται, είναι ένας φαντασιακός τόπος, και οι ήρωές του είναι άστεγοι, οι οποίοι έχουν βρεθεί εκεί μέσα από ένα παιχνίδι της μοίρας.
«Στην ουσία του αυτό που επεδίωξα να κάνω ήταν ένα μυθιστόρημα για τις αφηγήσεις και την ανάγκη μας για αφηγήσεις. Για το αν οι αφηγήσεις μάς καταστρέφουν ή μας σώζουν, χωρίς να έχω απάντηση να δώσω, αλλά πάντως διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι τις χρειαζόμαστε».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «η δική μου διάθεση για ένα βιβλίο είτε ως αναγνώστης είτε ως συγγραφέας είναι το βιβλίο να αποτελέσει ένα σύμπαν και μέσα σε αυτό το σύμπαν ο αναγνώστης να ιχνηλατήσει τα μηνύματα ή τις εικόνες που θα τον γοητεύσουν ή θα τον σημαδεύσουν».
Το βιβλίο δεν μελετά το πρόβλημα των αστέγων, αλλά το πρόβλημα της ανθρώπινης φύσης. «Η κοινωνία των αστέγων είναι ο μυθοπλαστικός τόπος, ο οποίος σε μένα λειτουργεί σαν ένας μεγεθυντικός ή ανατομικός φακός, ώστε να φέρω τους ήρωες στα όριά τους και να μελετήσω τις αντιδράσεις τους. Η πρόθεσή μου ήταν να είναι ένα βιβλίο για το άλως και το άθος της ύπαρξης, για την αγωνία μας όσο ζούμε και μέσα σε αυτό το σκεπτικό διάλεξα αυτό το περιβάλλον και αυτούς τους ήρωες επειδή είναι οξυμένα τα αισθητήριά τους λόγω της συνθήκης της μη στέγης» ανέφερε ο ίδιος.
Να σημειωθεί ότι με τον συγγραφέα συνομίλησε ο ομότεχνός του Δημήτρης Καρακίτσος, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το