Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το ιστορικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου «Το πέρασμα αντίκρυ»

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το πέρασμα αντίκρυ» παρουσίασε χθες στο Μεταξουργείο ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος, το οποίο είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα και αφορά στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.
Ο κ. Θοδωρής Δεύτος τόνισε πως πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και το τι έχει περάσει τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης της Αλβανίας από τον πιο σκληρό κομμουνιστή ηγέτη, κατά δήλωση Γρηγόρη Φαράκου, πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, στο πιο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς της Ευρώπης.
«Η ελληνική μειονότητα πέρασε να πάνδεινα. Φυλακίσεις, εξορίες, απομονωτισμό. Δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι Βορειοηπειρώτες με τους συγγενείς τους στην Ελλάδα και αντίστροφα. Ένα απολύτως απομονωμένο καθεστώς, που τα «χάλασε» με τους Γιουγκοσλάβους, με τους οποίους είχε καλές σχέσεις, μετά τα «έφτιαξε» με τους Ρώσους και τα «χάλασε» και με αυτούς, ενώ στο τέλος τα «έφτιαξε» με τους Κινέζους μέχρι που τους έδιωξε και αυτούς. Μετά το ’73 επικράτησε η απόλυτη πείνα στην Αλβανία» σημείωσε ο κ. Θ. Δεύτος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το βορειοηπειρωτικό αποτελεί ένα θέμα, για το οποίο η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ελάχιστα πράγματα. «Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθει πάρα πολλά σε σχέση με αυτό. Υπήρχε εκεί μία πολύ δυνατή μειονότητα, η οποία υπερείχε σε σχέση με το αλβανικό στοιχείο και σε γνώση, και σε γράμματα, και σε τέχνες κ.λπ. Κι όμως η μάνα Ελλάδα τούς παράτησε στο στόμα του πιο σκληρού λύκου» ανέφερε ο ίδιος.

Το πέρασμα αντίκρυ ήταν η μεγάλη επιθυμία και ο διακαής πόθος των Βορειοηπειρωτών, αλλά το αλβανικό καθεστώς ήταν τόσο σκληρό που είχε βάλει κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Συγχρόνως υπήρχαν πάρα πολύ σκληρές περιπολίες με Αλβανούς στρατιώτες, τους οποίους τους έφερναν από τον βορρά, δεν ήταν μειονοτικοί, για αυτονόητους λόγους. «Νομίζω ότι είναι ένας τίτλος που βγαίνει αυτονόητα και φυσιολογικά, γιατί η επιδίωξη των Βορειοηπειρωτών ήταν να κάνουν το πέρασμα αντίκρυ» κατέληξε ο ίδιος.
Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας, η Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας, η Κρητική Αδελφότητα «Το Αρκάδι», ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου, ο Σύλλογος Θρακών Βόλου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Αδάμος Μουζουρής, φιλόλογος-ιστορικός, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, η Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος-ιστορικός, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας. Αποσπάσματα διάβασε η Ουρανία Σταματιάδου, φιλόλογος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το