Τοπικά

Παρουσιάστηκε το ημερολόγιο της «Μαγνήτων Κιβωτού»

 

Παρουσιάστηκε χθες, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, η πρώτη επετειακή δράση της «Μαγνήτων Κιβωτός» για το 2024 και η δέκατη θεματική έκδοση – ημερολόγιο. Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια δράσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων.
Όπως ανέφερε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», η παρουσίαση του φετινού ημερολογίου είναι πολύ σημαντική, καθώς συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια παρουσίας του φορέα. «Κάθε χρόνος ήταν ένα βήμα και είναι πολλά πια τα βήματα. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, καθώς όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, την οποία ξεκινήσαμε γιατί πιστεύαμε ότι όλοι μας πάντοτε μπορούμε να συμβάλλουμε στα θέματα του πολιτισμού, δεν μπορούσα να φανταστώ πόσα θα γίνονταν μέσα σε δέκα χρόνια. Όλα αυτά που έγιναν, καταγράφονται στο ημερολόγιο και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται μία σειρά πραγμάτων που περικλείουν ολόκληρες ιστορίες κόπων, προσπαθειών και πάνω από όλα, ενότητας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τσούκα, ενός εκ των επιμελητών της εκδήλωσης, το φετινό ημερολόγιο είναι μία επετειακή έκδοση, της οποίας μόνο το ένα τρίτο είναι πραγματικά ημερολόγιο. Το υπόλοιπο, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι μία αναφορά στην πολιτιστική σκέψη, η οποία περιλαμβάνει παραδείγματα από τη δράση της Κιβωτού. Σκοπός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ένας πολιτιστικός φορέας, να δει πώς λειτούργησε η Κιβωτός και να έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει κάποιες πρακτικές ή κάποιες δράσεις.


«Καλέσαμε όλους τους πολιτιστικούς φορείς για να συζητήσουμε και να τους δώσουμε το ημερολόγιο. Η όλη οργάνωση της εκδήλωσης έχει σημειολογία. Επιλέξαμε τον χώρο του αμφιθεάτρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, καθώς, όταν ξεκινήσαμε, το 2015, εδώ έλαβαν θέση οι πρώτες μας παρουσιάσεις. Καλέσαμε την κ. Αρετή Τζανετοπούλου, γιατί εκπροσωπεί το Μουσικό Σχολείο Βόλου, το οποίο θεωρούμε τον καλύτερο πρεσβευτή του πολιτισμού της περιοχής μας. Καλέσαμε τον πανελλήνιας αναγνώρισης κ. Θανάση Λάλα, για να μας μιλήσει για τον πολιτισμό σαν σύνολο. Έχουμε τον χαιρετισμό του Θεοδόσιου Τάσιου, καθώς ήταν εκείνος που μας ξεκίνησε σαν Κιβωτό και βέβαια τον κ. Δημήτρη Χορταργιά, για να ευχαριστήσουμε όλα τα ΜΜΕ που όλο αυτό το καιρό μας προσέχουν και μας δίνουν βήμα», τόνισε.
Σήμερα, η «Μαγνήτων Κιβωτός», έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να καταγράφει τις δικές της πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης και δικτύωσης ενός πολιτιστικού φορέα τόσο σε επίπεδο μεθοδολογίας, όσο και σε επίπεδο καλών πρακτικών. Σκοπός της, είναι να συνεχίσει να αφήνει στην κοινωνία ένα ισχυρό αποτύπωμα με μια διαρκή προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια, ώστε να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά της Μαγνησίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παγώνη: «Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται σπίτι» – Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ…

12 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη 36χρονος με πάνω από 600 αρχεία παιδικής πορνογραφίας

Στη σύλληψη ενός 36χρονου που κατείχε εκατοντάδες αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, προχώρησαν οι αστυνομικοί…

12 Μαρτίου 2024

Άρης Μακρής για Άννα Μαρία Βέλλη: «Δηλώνω ρητά ότι δεν είμαι κακοποιητής»

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε ξανά η υπόθεση κακοποίησης της Άννας Μαρίας Βέλλη από πρώην…

12 Μαρτίου 2024

ΑΑΔΕ: Μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει το POS στην ταμειακή

Μαζικά ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση…

12 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Αλ.Μεϊκόπουλου με δικαιούχους που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις από τις εκρήξεις στην 111ΠΜ

Συνάντηση με πολίτες της Νέας Αγχιάλου που εντάσσονται στους δεκάδες δικαιούχους αποζημιώσεων από τις εκρήξεις…

12 Μαρτίου 2024

Μαρινάκης για Τέμπη: Οι βασικές απαντήσεις θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη

Οι βασικές απαντήσεις στην τραγωδία των Τεμπών θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη, οι κατηγορίες περί…

12 Μαρτίου 2024