Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το «Γάλα Μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου – «Καθαρτικό» για να λειτουργήσει η μνήμη

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου με τίτλο «Γάλα Μαγνησίας» παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο Ι. Κορδάτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την παρουσία αρκετού κόσμου. Πρόκειται για μια αναδίφηση στη μνήμη, το οποίο θέτει ένα καίριο ερώτημα: Άραγε ελαφραίνει η ενοχή, όταν είναι συλλογική, ή μήπως βαραίνει διπλά;
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Public, Γενικών Αρχείων του Κράτους-Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, Συλλόγου Φίλων Εθελοντών και Οικογένειας του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. «Πιλότος», Στεκιού Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις», Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός και εκδόσεων Μεταίχμιο.

Ο κ. Κώστας Ακρίβος τόνισε ότι «το μυθιστόρημα έχει σαν κεντρικό πυρήνα την παρέα τεσσάρων 17άρηδων, οι οποίοι μεγαλώνουν στην πόλη του Βόλου στη δεκαετία 1974-1975, που ζουν εσώκλειστοι στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο της πόλης και ταυτόχρονα είναι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Βόλου».


Ο συγγραφέας σημείωσε ότι και οι τέσσερις 17άρηδες έχουν σχέδια και όνειρα όπως κάθε παιδί στην ηλικία τους. «Κάποια στιγμή θα ανατρέψει τη ζωή τους ένα τραγικό συμβάν και συγκεκριμένα ο πνιγμός ενός συμμαθητή τους, πνιγμό για τον οποίο οι ίδιοι κατηγορούνται ότι ευθύνονται. Έτσι κυλά το πρώτο μέρος, μέσα από το οποίο ο αναγνώστης βλέπει την εποχή, το χρώμα και το κλίμα, την πόλη πώς ήταν και πώς λειτουργούσε» ανέφερε ο κ. Κώστας Ακρίβος.
Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, η δράση τοποθετείται πολύ αργότερα και οι τέσσερις ενήλικες πλέον θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες και τις όποιες ενοχές τους αναλογούν.

«Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με κεντρικό πυρήνα τη μνήμη. Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο;» τόνισε ο ίδιος για να καταλήξει: «Η μνήμη μας χρειάζεται ένα καθαρτικό για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και αυτό το καθαρτικό είναι το γάλα Μαγνησίας, που είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα με τις γνωστές αντιόξινες και καθαρτικές ιδιότητες».
Στην εκδήλωση μίλησαν η συγγραφέας Λένα Διβάνη και η φιλόλογος-αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο φιλόλογος Νικόλας Ταμίας, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το