Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το ιστορικό μυθιστόρημα της Σοφίας Κανταράκη «Η Προφητεία του Αίματος»

Το νέο βιβλίο της φιλολόγου, συγγραφέως και Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σοφίας Κανταράκη παρουσιάστηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας. Πρόκειται για Ιστορικό Μυθιστόρημα της Βυζαντινής περιόδου με τίτλο «Η Προφητεία του Αίματος» που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές εκδόσεις, Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σερραίων ν. Λάρισας, την Ένωση Κυπρίων ν. Λάρισας, και Μαγνησίας και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Ν. Ιωνίας Βόλου “το Εγγλεζονήσι” . Χαιρέτησαν ο κ. Χρήστος Ντάμπλιας προϊστάμενος του τμήματος επιστημονικής παιδαγωγικής καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και ο κ. Ντ. Αυγουστής πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας.

Η Σοφία Κανταράκη τόνισε τη σπουδαιότητα της διδακτικής συμβολής των ιστορικών μυθιστορημάτων στην εκπαίδευση, καθώς μπορούν αδιαμφισβήτητα να λειτουργήσουν επικουρικά με το σχολικό εγχειρίδιο στη διδασκαλία της ιστορίας και όχι μόνο, όπως είπε. «Το ιστορικό µυθιστόρηµα είναι έµµεση ιστορική πηγή. Τα δοµικά του στοιχεία, το παραστατικό και γλαφυρό ύφος μπορούν να ενεργοποιήσουν την προσοχή των µαθητών, καθώς αναπαριστά έναν πλατύ πίνακα ζωής και γεγονότων. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να στερεωθεί η γνώση του ιστορικού παρελθόντος, έτσι ώστε ο μαθητής να κατακτήσει στοιχεία ιστορικού εγγραμματισμού. Ένας ευαισθητοποιημένος εκπαιδευτικός μπορεί να προωθήσει τη φιλαναγνωσία των μαθητών του με τη βοήθεια της σύμπραξης της λογοτεχνίας και δη του ιστορικού μυθιστορήματος, καθώς μιλάμε για ένα ανοιχτό πεδίο ερμηνειών που δεν δεσμεύει τον συγγραφέα και δεν χειραγωγεί τον αναγνώστη. Όσον αφορά το Βυζάντιο θα έπρεπε να έχουμε κατανοήσει ότι η γοητεία εκείνης της εποχής έγκειται στις αξίες αλλά και στο ανθρωπιστικό της πνεύμα».
Για το βιβλίο μίλησαν:

Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας
Αδάμος Α. Μουζουρής, Φιλόλογος-ιστορικός, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικoύ Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου.

Ανάγνωση αποσπασμάτων: Ουρανία Σταματιάδου, Φιλόλογος, πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου το Εγγλεζονήσι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το