Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση-αφιέρωμα το έργο της Μαρίας Κασσαβέτη-Ζαμπάκου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου η εκδήλωση που διοργάνωσε το λύκειο Ελληνίδων Βόλου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του λευκώματος-βιβλίου με τίτλο «Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, ένα εκθαμβωτικό φθινόπωρο» (εκδόσεις «Μέλισσα»).
Η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου για τη Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου ανήκει στη Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά, ενώ την εικαστική επιμέλειά του υπογράφει η Φωτεινή Στεφανίδη.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, με πλούσιο έργο, μια γυναίκα που πρόσφερε πολλά, σε μια εποχή δύσκολη για τις γυναίκες.
Η κ. Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά τόνισε ότι «η Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου βρίσκεται στη σκέψη πολλά χρόνια και δεν μπορούσα να την αποχωριστώ. Βασανίστηκα για αυτή, αλλά πιστεύω άξιζε, διότι ήρθε στην επιφάνεια μία πολύ σημαντική προσωπικότητα, που έζησε στο Λονδίνο».

Σύμφωνα με την ίδια, η Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου ήταν πολύ μεγάλη καλλιτέχνιδα, γλύπτρια, ζωγράφος, φωτογράφος, σκηνοθέτρια, σκηνογράφος και ήταν η μούσα πολλών καλλιτεχνών Προραφαηλιτών. «Επηρέασε σημαντικά τον Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη σε όλη της τη ζωή και τον οποίο εισήγαγε στην ελληνική ιστορία των μύθων» σημείωσε η κ. Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά για να προσθέσει πως «το έργο της ήταν πάρα πολύ πλούσιο. Ήταν μία γυναίκα επαναστάτρια, άφοβη για την εποχή της, στην οποία οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μόνες τους στον δρόμο χωρίς συνοδό».

Από την πλευρά του ο κ. Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος-ερευνητής, επισήμανε πως η Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου ήταν μία καταπληκτική γυναίκα του παροικιακού ελληνισμού, που υπήρξε ευεργέτισσα της Ελλάδας. «Μας εκπλήσσει με τον δυναμισμό της, με το θάρρος της και με τη στάση ζωής που έχει, φεμινίστρια προ του φεμινισμού» τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Θ. Κοντάρας σημείωσε ότι «είναι αυτή που προΐσταται ενός κορυφαίου και σπουδαίου πατριωτικού έργου, στον πόλεμο της Θεσσαλίας του 1897, στον οποίο κατανικήθηκε η Ελλάδα και προσφέρει βοήθεια στους τραυματίες, οργανώνει νοσοκομεία κ.ά.».

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπουδαίο γεγονός ότι σε εποχές που το ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτο, τέτοιοι άνθρωποι, πλούσιοι, που ζουν στο εξωτερικό, προσφέρουν πάρα πολλά.
Τη σπουδαία αυτή έκδοση παρουσίασαν οι Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος-ερευνητής, Ντίνα Αδαμοπούλου, αρχειονόμος-ιστορικός, διευθύντρια του Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, δρ. Αριστείδης Γ. Διαμαντής, γιατρός, ιστορικός της Ιατρικής και συγγραφέας, και Μιράντα Σοφιανού, ενώ συντόνισε η Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός Τέχνης.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη γυναίκα διαχρονικά, το οποίο ερμήνευσαν η Χριστίνα Μαργαρίτου και η Φρόσω Γαρδικλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το