Τοπικά

Παρουσιάστηκε χθες το Ημερολόγιο 2019 του Συλλόγου Σοφαδιτών

Παρουσιάστηκε χθες το θεματικό Ημερολόγιο 2019 του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα τόνισε ότι πρόκειται για μία αφήγηση σχετικά με την ανά τους αιώνες άφιξη των Σοφαδιτών στην περιοχή του Πηλίου. «Προσπαθούμε να βρούμε πότε και γιατί ήρθαν στον Βόλο οι Σοφαδίτες, αρχίζοντας από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Διάφορες αιτίες και αφορμές που δόθηκαν στους Σοφαδίτες και ήρθαν στην περιοχή» συμπλήρωσε.

«Είμαστε 300 οικογένειες και περίπου 2.000 Σοφαδίτες που κατοικούμε σήμερα στον Βόλο. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981, μικρός μεν, με μεγάλη δράση δε. Κολόνα και σημαία μας είναι το Ημερολόγιο, που εκδίδεται κάθε χρόνο από το 2002, αρχίζοντας ως μικρή ατζέντα, μεγάλωσε λίγο περισσότερο στη συνέχεια και κατέληξε να είναι μία λαογραφική μελέτη, μία διατριβή. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία σημαντική εργασία για την ιστορία του τόπου μας» τόνισε η ίδια.
Οι πρώτοι Σοφαδίτες και Δυτικοθεσσαλοί ήρθαν επί Τουρκοκρατίας, ενώ το μεγάλο κύμα έφτασε με τον Σιδηρόδρομο το 1886 και τη γραμμή Βόλου-Καλαμπάκας. «Η γραμμή περνούσε από Σοφάδες και ήταν η αφορμή πολλοί να γίνουν υπάλληλοι του Σιδηροδρόμου», σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου.

Το Ημερολόγιο παρουσίασαν με παράλληλη προβολή εικόνας η συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του Συλλόγου, φιλόλογος Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, και η τ. προϊσταμένη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φιλόλογος Έβη Σταφυλά, που είχαν την επιμέλεια της έκδοσης.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γιαννέλου και την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα, με χριστουγεννιάτικα και άλλα τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Τη θεματική σύνδεση με το μουσικό πρόγραμμα των δύο χορωδιών έκανε η κ. Αμαλία Γκιζά, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος κ. Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το