Τοπικά

Παρουσιάστηκαν στη Σκόπελο οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» στη Σκόπελο πραγματοποιήθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση η παρουσίαση του μεγαλύτερου τμήματος του ψηφοδελτίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Αναγνώστου και του υπ. περιφερειακού συμβούλου Σποράδων Γιώργου Γούλα.
Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις και την πλούσια αγωνιστική δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο υποψήφιος δήμαρχος, που αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια μέσα και κυρίως έξω από τα δημοτικά συμβούλια και στη διαπάλη με τα άλλα ψηφοδέλτια που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι», ενώ στο τέλος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα ο Γ. Γούλας τόνισε:
« Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Ποια πρέπει να είναι η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης – από ποιον και για ποιον – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.
Ο συνδυασμός της Ν.Δ. με τον κ. Αγοραστό υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε., την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
Η «αντιπαράθεση» με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα θα συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, είναι ψευδεπίγραφη. Το ίδιο και της ΛΑΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες συμμετείχε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε Δήμους στηρίζει τους υποψηφίους του. Ψευδεπίγραφη είναι και η αντιπαράθεση του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ! Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις και στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω απ’ αυτό, πέρα από σκιαμαχίες.
Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε την αντιλαϊκή πολιτική, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της Ν.Δ., σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε. και την συναίνεση σε βασικά ζητήματα, των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων & της Χρυσής Αυγής και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού.
Ήμασταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών, των σπουδαστών και μαθητών, των γυναικών, θέτοντας τα αιτήματά τους και στο περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.
Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
42 ημέρες έμειναν ακόμη! Να φτάσει παντού το κάλεσμα, το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης! Να γεμίσουν με κόκκινα γαρύφαλλα οι κάλπες!
Να εκλέξουμε Δήμαρχο στη Σκόπελο τον Γιώργο Αναγνώστου».

Ο υπ. περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αναγνώστου ανέφερε στην ομιλία του:
«Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που σηκώσαμε τα βάρη της κρίσης, βάρη που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων!
Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι βρεθήκαμε δίπλα δίπλα στους αγώνες, για να κρατηθεί όρθια η λαϊκή οικογένεια! Σε όσους λένε ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ! ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ, ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ!
Σε όλους όσοι ξέρουν πως τα μνημόνια δεν τελειώσανε, είναι εδώ και βασιλεύουν, στους μισθούς και τις συντάξεις, στα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα, στις κουτσουρεμένες δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, στα ανύπαρκτα έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στο άγριο φοροκυνηγητό και τις κατασχέσεις των σπιτιών της λαϊκής οικογένειας και του ελεύθερου επαγγελματία, στο ΦΠΑ 24% για τα νησιά.
Σ΄ αυτούς που ξέρουν πως τα μνημόνια απλώς άλλαξαν όνομα, τώρα λέγονται «δεσμεύσεις», «μεταρρυθμίσεις» και βρίσκονται στα προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που μαζί τα ψήφισαν.
Φίλες και φίλοι,
Εμείς αποκαλύπτουμε αυτό που θέλουν να κρύψουν, ψαρεύοντας στα θολά νερά του τάχα ανεξάρτητου, του τάχα υπερκομματικού όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι άλλοι δύο υποψήφιοι: Ότι η Τοπική Διοίκηση, είναι μέρος του κράτους. Και μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ, δρουν ενιαία και εχθρικά, απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του.
Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι:
-Η Τοπική Διοίκηση λειτούργησε ως φορομπηχτικός – φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Με τις περικοπές κατά 60% των ΚΑΠ και τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, τα τακτικά έσοδα του Δήμου Σκοπέλου έφτασαν να αποτελούνται κατά 50% περίπου από την τοπική φορολογία.
Μάλιστα, η ΝΔ θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προτείνει και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους!!! Αν αυτό δεν είναι η θωράκιση του πιο άδικου νόμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε τι είναι; Ενός νόμου που η ΝΔ θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατήργησε, όπως έλεγε, αλλά διατήρησε και μονιμοποίησε.
Αν αυτό δεν είναι απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των δήμων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών και των υποδομών τους, τότε τι είναι;
Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι η μετατροπή του δικαιώματος πρόσβασης σε φθηνό και πόσιμο νερό έχει φέρει σε απόγνωση πλατιά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, που αδυνατούν να πιστέψουν ότι στα 100€ λογαριασμού της ΔΕΥΑ μόνο τα 25 είναι κατανάλωση.
Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι:
Οι δήμοι έγιναν αρωγοί:
Της ανταποδοτικότητας
Των ιδιωτικοποιήσεων
Της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων
Των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων
“Των ελάχιστων κοινωνικών παροχών”.
Τι κατάφεραν;
– Την εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις.
– Την κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Σκοπέλου, όπου αυτήν τη στιγμή το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολλές βασικές υπηρεσίες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων.
Θυμίζουμε επίσης πως οι δήμοι κατέχουν μια τραγική πρωτιά: την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ, οι θάνατοι από εργατικά “ατυχήματα” έφτασαν τους 45.
-Κατάφεραν, αντί ο Δήμος να παράγει φθηνά και ποιοτικά ανθεκτικά έργα με τις δικές του δυνάμεις να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των εργολάβων, που εξαφανίζονται στη μέση του έργου, που χρεώνουν υπέρογκα ποσά αφήνοντάς μας τα μπάζα και τις διορθώσεις των κακοτεχνιών την επόμενη μέρα.
-Κατάφεραν να μεταφέρονται στην τοπική διοίκηση, οι κρατικές αρμοδιότητες, στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Το είδαμε και πριν έναν μήνα περίπου όταν το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε με το μαχαίρι στο λαιμό να επιδοτήσει για έναν χρόνο τα ενοίκια των γιατρών, ώστε να εξασφαλίσουμε να μας παρέχονται έστω και αυτές οι στοιχειώδεις φροντίδες υγείας.
Σε ένα Κέντρο Υγείας τριτοκοσμικών καταστάσεων, δραματικά υποστελεχωμένο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ένα κτίριο που διαλύεται και τους Σκοπελίτες να ετοιμάζουν βαλίτσα εβδομάδας για το Βόλο για ένα απλό στραμπούληγμα.
Στην ίδια μοίρα είναι όλες οι υποδομές του νησιού: τα λιμάνια, για να μην αναφέρω την κακόγουστη φάρσα πια με τον Αγνώντα, η επαρχιακή οδός, το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, το κλειστό γυμναστήριο, ο Βιολογικός, ο ΧΥΤΑ.
Αυτήν την άθλια πραγματικότητα παρακάμπτουν οι άλλοι δύο συνδυασμοί, μιλώντας γενικόλογα για «ανάπτυξη», χωρίς να αγγίζουν τα οξυμένα προβλήματα και να καταδικάζουν τους υπεύθυνους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων, την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση μιας ζωής που μας αξίζει.
Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι: θέλουμε μια δημοτική αρχή διαχείρισης και ενίσχυσης της υπάρχουσας αντιλαϊκής πολιτικής ή μια δημοτική αρχή σύγκρουσης με αυτό το πλαίσιο, με ένα δήμαρχο μπροστάρη που να δίνει τη μάχη μαζί με το λαό για κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα;»

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Σκοπέλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Τα ονόματα.
1. Αϊβαζόγλου Αννα, συνταξιούχος ελεύθερη επαγγελματίας
2. Ασλάνογλου Μιχαήλ, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος
3. Βαρεταίου- Λιθαδιώτη Ουρανία, εργαζόμενη με πρόγραμμα Κοινωφελούς
4. Γκέκας Ιωάννης, ελεύθερος επαγγελματίας
5. Δαλακιάρης Απόστολος, ελεύθερος επαγγελματίας
6. Δένδης Κωνσταντίνος, ελεύθερος επαγγελματίας
7. Θωμάς Χρήστος, ελεύθερος επαγγελματίας
8. Καραγιάννη Κατερίνα, ιδιωτική υπάλληλος-μουσικός
9. Καραθανάσης Νικόλαος, αγρότης
10. Κάτσαρης Δημήτριος, ιδιωτικός υπάλληλος
11. Κιρκιλής Κωνσταντίνος, συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας
12. Κορέντης Ευάγγελος, οικοδόμος-Πρόεδρος Σωματείου Σκοπέλου
13. Κοσύφης Γεώργιος, ελεύθερος επαγγελματίας
14. Κυρίτσης Θεόδωρος, εργαζόμενος στην εστίαση
15. Λαρυγγάκης Βασίλειος, ελεύθερος επαγγελματίας
16. Μπελτζενίτης Μιχαήλ, οικοδόμος
17. Ξηρογιάννης Ιωάννης, αγρότης-μουσικός
18. Πατσής Ιωάννης, ιδιωτικός υπάλληλος
19. Ραβανός Νικόλαος, οικοδόμος- μέλος Δ.Σ. Σωματείου Σκοπέλου
20. Ραμαντάνη Κυρατσώ, εκπαιδευτικός
21. Ρμαντάνης Σπύρος, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου «Αστακός»
22. Ρόδιος Βασίλης, τραπεζικός υπάλληλος
23. Σάββα Ελένη, βοηθός φαρμακοποιού
24. Ταλαδιανού Ευλαλία, ιδιωτική υπάλληλος
25. Τζανετή Μαρία, άνεργη
26. Φλωρούς Αθανάσιος, ελεύθερος επαγγελματίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το