Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη με μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας και την υποστήριξη της ΕΡΤ Βόλου, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Τι δεν γνωρίζουμε για τη Μικρασιατική Τραγωδία» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη «Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και το τραύμα» την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αννίτα Πρασσά, δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, Λάζαρος Γαϊτάνης, δικηγόρος, τ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, που θα απαντήσει σε ερωτήματα του κοινού. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Βίκυ Καποτά, διευθύντρια της ΕΡΤ Βόλου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Θεσσαλία». Την εκδήλωση πλαισιώνει η Χορωδία των Εκπαιδευτικών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Διαμαντόπουλου.
Οι μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή που φιλοξενούνται στην έκδοση αυτή, επιχειρούν να φωτίσουν αφενός τις αιτίες της ήττας και αφετέρου τους λόγους που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη διαμόρφωση ενός κοινού ερμηνευτικού αφηγήματος. Η αδυναμία αυτή, αλλά και τα ενοχικά σύνδρομα, δημιούργησαν μια «κατασκευασμένη λήθη», ως απόρροια της ανάγκης των δυνάμεων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, για κοινωνική αμνησία.
Οι διάφορες προσεγγίσεις κινούνται ακόμα σε ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Παρότι πέρασαν σχεδόν εκατό χρόνια από τα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κατάρρευσης (κίνημα Νεότουρκων το 1908 – καταστροφή Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922).
Η αναζήτηση των αιτιών της ασυμφωνίας αποτελεί μια πρόκληση. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την παρουσίαση του συνόλου των παραμέτρων που διαμόρφωσαν τη σύνθετη εξίσωση εκείνης της εποχής.

Στην πρώτη μελέτη με τίτλο «Όταν ο Γληνός «συνάντησε» τη Λούξεμπουργκ: Προσεγγίζοντας το Ζήτημα της Ανατολής και το κίνημα των Νεότουρκων», συγκρίνονται οι απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Δημήτρη Γληνού για το Ανατολικό Ζήτημα, καθώς και άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών εκείνης της περιόδου, όπως ο Γεώργιος Σκληρός και ο Νίκος Γιαννιός.
Στη δεύτερη «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό-αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή», επιχειρείται η αποτύπωση των συγκλίσεων και αποκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων.
Στο τρίτο κείμενο, που έχει ως τίτλο «Η άρνηση της προσφυγικής Μνήμης», διερευνάται το φαινόμενο της αντίδρασης προς τα πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που έθεσαν οι προσφυγικές οργανώσεις από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80.

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του AΠΘ με βασικές του σπουδές τα Μαθηματικά και τους Η/Υ (ΕΚΠΑ). Το αντικείμενο της διατριβής του – την οποία υποστήριξε το 1996 – ήταν η σοβιετική, κομματική, ελληνόφωνη εφημερίδα του Καυκάσου «Κόκκινος Καπνάς» (Κόκκινος καπνεργάτης), μέσω της οποίας αποκωδικοποιούνται οι «απόκρυφοι» επικοινωνιακοί κώδικες της σταλινικής εκδοχής του σοβιετικού καθεστώτος. H μελέτη του «Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου» έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1995).
Πήρε μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών, καθώς και στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995).
Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 17 βιβλία. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Από το ’87 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή κ.ά.) και περιοδικά. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε το μάθημα για το «συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης» στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 επιμελείται του Σεμιναρίου Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τον σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, την ελληνική Διασπορά, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέες ταυτότητες: Διευρυμένα ωράρια σε 81 γραφεία – Πώς να αλλάξετε το ραντεβού σας

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας σε 81 Γραφεία Ταυτοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό την…

19 Μαρτίου 2024

Επίδοση Τόμων για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 στα Σχολεία της Μαγνησίας

Τους δέκα τόμους των πρακτικών, των αντιστοίχων δέκα Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για τη μελέτη της…

19 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία στην Κύπρο: Βγάζουν με το φτυάρι χαλάζι από κατάστημα ρούχων

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε σε καταστήματα, οικίες και δρόμους η χθεσινή κακοκαιρία και η ισχυρή χαλαζόπτωση…

19 Μαρτίου 2024

Φορτηγό έπεσε πάνω σε αστυνομικό μπλόκο στη Σεβίλλη – Έξι νεκροί

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα, ανάμεσά τους δύο Ισπανοί πολιτοφύλακες, κοντά στη Σεβίλλη, όταν φορτηγό…

19 Μαρτίου 2024

Ιωάννινα: 50χρονος αλεξιπτωτιστής προσγειώθηκε σε δέντρο

Από δέντρο ύψους 4-5 μέτρων κρεμάστηκε Γερμανός που έκανε αλεξίπτωτο πλαγιάς («Παρά Πέντε») στα Ιωάννινα,…

19 Μαρτίου 2024

H ορκωμοσία φοιτητών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

Aνακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις ορκωμοσίες της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τετάρτη, 27…

19 Μαρτίου 2024