Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου της Όλια Γκλούσενκο και του Κωστή Δρυγιανάκη

Στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου (Ιωάννου Καρτάλη 3), σήμερα Σάββατο 4 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν»: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος της Όλιας Γκλούσενκο και του Κωστή Δρυγιανάκη. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει πάνω από διακόσιες έγχρωμες φωτογραφίες από ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια από όλη σχεδόν τη Μητρόπολη Δημητριάδος, που καλύπτει την ηπειρωτική Μαγνησία (όχι τις Σποράδες) και την περιοχή της Αγιάς. Δεν αποτελεί προσπάθεια συστηματικής ή αξιολογικής καταγραφής, αλλά κυρίως προσωπική αισθητική προσέγγιση ενός αγνοημένου, γενικά, κόσμου. Όπως έγραψε εύστοχα η Λίνα Θωμά (στο διαδικτυακό περιοδικό Fractal, τ. 106, https://www.fractalart.gr/en-ti-odw-h-eporeythimen/), «μέσα από τις μισοφωτισμένες κόγχες και τις σκοτεινές γωνιές, το μάτι του φακού βυθίζει το αντικείμενο στην κατάνυξη και την υποβολή, φτιάχνοντας συνθέσεις ονειρικές: η ανταύγεια της δύσης πάνω σε έναν τοίχο ή η φλόγα ενός κεριού που διαχέεται πλάθουν το υλικό της πραγματικότητας κατά βούληση, θολώνοντας τα περιγράμματα, ποτίζοντας τα στοιχεία με ένα ποιητικό φως. Η φόρμα αυτή βρίσκει ωστόσο και το αντίπαλο δέος της: καθυστερώντας σε μια ατέλεια, μια κατασκευαστική λεπτομέρεια ή βλάβη -το ράγισμα ενός τοίχου, μια χαραγματιά, τρύπα ή εσοχή βανδαλισμένη- ο φακός προβάλλει το ίδιο το υλικό, τη δύναμη και τη φθορά του υλικού πέρα και πάνω από την καλλιτεχνική επεξεργασία του, ξεμπροστιάζοντας την πραγματικότητα και απογυμνώνοντάς τη. Είναι η φθορά και η αποσύνθεση που γίνεται μια άλλη σύνθεση κι αυτή αισθητική».

Το λεύκωμα αποτελεί καρπό εργασίας σχεδόν μιας εικοσαετίας (με εικόνες από το Πάσχα του 2005 ώς τον Οκτώβριο του 2022) και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων) και του ευρωπαϊκού προγράμματος Resilience.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, η Αγγελική Ζιάκα, καθηγήτρια Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και o Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ορθόδοξη Μαρτυρία, οι οποίοι και θα συνομιλήσουν με τους δημιουργούς του βιβλίου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Σπανού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το