Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου “Πράσινοι – ες άνθρωποι και Θεοί-ες, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες”

Το βιβλίο “Πράσινοι – ες άνθρωποι και Θεοί-ες, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες” από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση Μαρία Γκασούκα – Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης θα παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη και ώρα 19.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μουσείο Τσαλαπάτα.

Η παρουσίαση του βιβλίου αυτού, που συνυπογράφουν η «Πορταρίτισσα» Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα και ο μεγάλος φίλος της Μακρινίτσας Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, είναι η πρώτη εκδήλωση του νέου φορέα πολιτισμού της Μακρινίτσας, που φέρει τον τίτλο:
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ
«ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.»
Συνδιοργανωτές είναι η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού», στην οποία πολλά έχει προσφέρει η Μαρία Γκασούκα, και οι
Εκδόσεις «Ταξιδευτής».

Στο καλωσόρισμα διοργανωτών οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον νέο Φορέα Δράσης, Προστασίας του φυσικού και του χτισμένου περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κοινωνικής παρέμβασης της Μακρινίτσας, για τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή του, για τους ανθρώπους που τον στελεχώνουν, τη νέα του έδρα, και τους σκοπούς και τον προγραμματισμό του στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Για το Βιβλίο θα μιλήσουν:
Η Μιμήνα Πατεράκη, διδακτόρισσα Λαογραφίας- Ανθρωπολογίας Χορού, ΕΚΠΑ, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Γιάννης Βαραλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αποσπάσματα από το Βιβλίο θα διαβάσει ο Νίκος Βαραλής, Δημοσιογράφος, Ποιητής και Διευθυντής Ρ/Φ Σταθμού Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία».
Στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης των συγγραφέων, όπου και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.
Της Μαρία Γκασούκα, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αλέξανδρου Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Οργανωτικού Γραμματέα του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και έχων υπό την εποπτεία του την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας».
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδά μια ολόκληρη σοφία που έχουμε ξεχάσει και την απώλεια την πληρώνουμε καθημερινά. Την αγνόηση του κύκλου της ζωής, τη μαγική δύναμη της φύσης. Αναμένεται να ταξιδεύσουμε στα πέρατα του κόσμου, από το μακρινό παρελθόν μέχρι στις μέρες μας και να μας μιλήσει για σύμβολα γυναικείας ενδυνάμωσης.

Ξεχωριστή μνεία γίνεται στο βιβλίο για τα αποκλειστικά «Πράσινα Έθιμα», τους ΜΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ.
Αναφέρεται στο βιβλίο:
-«Η περιγραφή του συγκεκριμένου εθίμου είναι προφανές πως παραπέμπει σε μοτίβα τα οποία φαίνεται να διατρέχουν τους αιώνες και ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των εθίμων και τελετών που διατηρούν μέρος του μαγικού τους περιεχομένου και αρκετούς συμβολισμούς τους. Το βέβαιο είναι πως γίνεται ορατή η λαϊκή αμφισημία που αφορά στον μήνα Μάϊο, καθώς στο πλαίσιό του, και ιδιαίτερα την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά, συνυπάρχει ο θάνατος και η ανάσταση, το καλό και το κακό, η σύγκρουση του χειμώνα και του καλοκαιριού, που θα τελειώσει με τον θρίαμβο του τελευταίου και τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.»

Στη Μακρινίτσα ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας των «ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.» αμέσως μετά την 7η Φεβρουαρίου του 2022 όταν ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η ένταξη του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, στο Εθνικό κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και πολιτιστικής της ταυτότητας, η οποία αποτέλεσε μάλιστα και μια από τις πλέον σημαντικές αιτίες της διατήρησης της Κοινότητας κατά το σχέδιο ενοποίησης της Τ.Α. «Ιωάννης Καποδίστριας» το 1997.
Η αποδοχή της πρότασης και η ενεργός συμμετοχή των μελών του «Θιάσου», των κατοίκων, αλλά και των πολλών φίλων της Μακρινίτσας, ήταν μαζική και πρωτόγνωρη!
Το νέο Δ.Σ, της Α.Μ.Κ.Ε. που αποτελείται από νέα παιδιά με την καθοδήγηση μεγαλύτερων και πλέον πεπειραμένων Μακρινιτσιωτών, δεσμεύτηκε, δίνοντας υπόσχεση στον Σπύρο Κουϊκούμη, στον πρωτεργάτη «Σταύρακα» Χατζησταμούλη και σε όλους τους πρώτους του θιάσου του 1957, ότι θα δημιουργήσει στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, που ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος Βόλου, το «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΑΗΔΩΝ», όπου θα παρουσιάζετε η πορεία του δρώμενου με οπτικό και φωτογραφικό υλικό, θα φυλάσσονται οι πρώτες αυθεντικές φορεσιές, θα συντηρούνται οι σημερινές και θα μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν να προετοιμάζονται και οι νεότεροι για την συνέχιση του δρώμενου.
Όλοι αυτοί αισθάνονται την ευθύνη πως θα καταφέρουν να κρατήσουν στη Μακρινίτσα την έννοια της παράδοσης, διότι χωρίς αυτή την προσπάθεια, η φθορά στον ιστορικό οικισμό είναι αναπόφευκτη.
Παράδοση, όχι μόνο με την έννοια των βημάτων των Ζεϊμπέκηδων ή του ζουρνά να παίζει ή ενός παραδοσιακού Πηλιορείτικου φαγητού, αλλά την συνέχιση μιας Ιστορίας πέραν των οκτακοσίων χρόνων. Γιατί μέσα στην περιπέτεια της ιστορίας, οι οικογένειες της Μακρινίτσας έχουν ζήσει κάποια πράγματα, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.
Αντί επιλόγου, και αφού ενημερώσουμε όλους τους φίλου της Μακρινίτσας, ότι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν. & Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ, κατά την παρουσίαση του μοναδικού αυτού βιβλίου, «ΠΡΑΣΙΝΟΙ/ΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΙ/ΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ – Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση» των Μαρίας Γκασούκα και Αλέξανδρου Γ. Καπανιάρη, θα δημοσιοποιηθεί η νέα αυτή προσπάθεια, που σκοπό έχει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάληψη πολιτιστικών πρωτοβουλιών που θα μετατραπούν σε μελλοντικές καλές πρακτικές, όχι μόνο στη Μακρινίτσα, αλλά και για άλλα χωριά του Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το