Πολιτισμός

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας για την τροφή και το ποτό στο έργο του Παπαδιαμάντη

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς, επισιτιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, που υλοποίησε ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προκειμένου να συνδιαμορφώσει το τελικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού» με θέμα «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΣΚΙΑΘΟΣ¨», Θοδωρής Τζούμας πρότεινε την συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, η ανάθεση στην Εταιρεία της έρευνας στο σύνολο του έργου του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την εξεύρεση και καταγραφή στοιχείων με αναφορά στην τροφή, το ποτό και τις έμμεσες αναφορές σε αυτά.

Η πρόεδρος της Ε.Π.Σ., Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, με μεγάλο ενδιαφέρον αποδέχθηκε την πρόταση και συγκρότησε ομάδα εργασίας, της οποίας τον συντονισμό και επιστασία κράτησε η ίδια, που την αποτέλεσαν οι:

Μαρία Αποστολίδου, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γεώργιος Π. Βακαλόπουλος, φιλόλογος, πτυχιούχος Ε.Κ.Π.Α.
Εύα Γανίδου, Υποψήφια διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Ζωή Θεοδωροπούλου, Τεταρτοετής φοιτήτρια Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Μαρίτα Κατσή, Φιλόλογος, πτυχιούχος Ε.Κ.Π.Α.
Άντρια Λουκαΐδου, Φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Α.Π.Θ.
Ανδρέας Λούνης, Φιλόλογος, Μεταπτυχιακός φοιτητής Α.Π.Θ.
Παρασκευή Σπηλιοπούλου, Τελειόφοιτη φοιτήτρια Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Σχεδιασμός αποδελτίωσης και πίνακα: Εύα Γανίδου
Γενική Θεώρηση αποδελτίωσης και πίνακα: Μαρία Αποστολίδου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων”, αποδελτιώθηκε το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως προς την τροφή και το ποτό στη Σκιάθο και την Αθήνα.
Ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας (π.χ. είδη φαγητών, δημιουργία ταυτοτήτων μέσω του φαγητού, ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, χρήσεις και καταχρήσεις του φαγητού και του ποτού) που φωτίζουν με διαφορετικό ίσως και καινούριο τρόπο κάποιες από τις αυτονόητες καθημερινές και εορταστικές συνήθειες της Σκιάθου και της Αθήνας, θα παρουσιαστούν στην ημερίδα της Παρασκευής 2 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, στον Βόλο.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες:

Γεωργία Φαρίνου – Μαλαματάρη, Ομ. Καθηγήτρια , Πρόεδρος Ε.Π.Σ.
«Εἰς ἀπόλαυσιν καὶ τροφὴν ἡμετέραν: Εισαγωγικές παρατηρήσεις στην Αποδελτίωση για το φαγητό και το ποτό στο έργο του Παπαδιαμάντη».

Μαρία Αποστολίδου, Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Η τροφή ως στοιχείο δομής στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη».

Ανδρέας Λούνης, Μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Φιλόλογος, υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.
«Χρήση και λειτουργία του φαγητού στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη».

Εύα Γανίδου, Υποψήφια διδάκτορας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.
«Εἰς τὸ μεθυστικὸν ρευστόν τοῦ Διονύσου: Οινοπνευματώδη ποτά και μέθη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».

Άντρια Λουκαΐδου, Μάστερ Α.Π.Θ.
«Ἀναμασῶν ἔναυλα παραμύθια: Το φαγητό και το ποτό ως μεταφορές».
Στο τέλος των εισηγήσεων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα πραγματοποιήσει την καταληκτική παρέμβασή του και θα απονείμει στην κ. Γ. Φαρίνου – Μαλαματάρη τον τιμητικό τίτλο της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας «Μαγνήτων Κιβωτού».
Την ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας, πέραν της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχουν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΣΚΙΑΘΟΣ» και η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και οι εισηγήσεις της ημερίδας να αποτελέσουν έναν συλλογικό τόμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το