Αθλητισμός

Παρουσιάστηκε στη Νέα Αγχίαλο το βιβλίο «Πύρασος, 1952-2017 σελίδες ιστορίας» του Φ. Γαλούση

Όμορφες αναμνήσεις ξύπνησε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και συνεργάτη της «Θ» Φώτη Γαλούση, στο οποίο καταγράφεται η 65χρονη ιστορία του Πυράσου. Ο τίτλος του είναι «Πύρασος, 1952-2017 σελίδες ιστορίας» και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Αγχίαλο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Όλη η οικογένεια του Πυράσου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου «Πύρασος, 1952-2017 σελίδες ιστορίας», του αθλητικού συντάκτη και συνεργάτη της «Θ» Φώτη Γαλούση. Παλαιοί και νέοι ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες γέμισαν την αίθουσα του κέντρου «Γαλαξίας» και ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο αναμοχλεύοντας τις αναμνήσεις τους…
Εξάλλου, στις 260 έγχρωμες σελίδες του είναι καταγεγραμμένα όλα τα αποτελέσματα πρωταθλήματος από το 1960-61 έως το 2016-17, υπάρχουν ανατυπώσεις ρεπορτάζ, κυρίως των δεκαετιών 1960-70, είκοσι συνεντεύξεις με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και περισσότερες από 1000 φωτογραφίες.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντώνης Μπουρτζής, δικηγόρος και γιός του ιδρυτή του Πυράσου, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην γενικός γραμματέας του συλλόγου Σπύρος Αγγελόπουλος, ο Λευτέρης Καλογήρου που υπηρέτησε τους «κυανόλευκους» ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, καθώς και ο τέως πρόεδρος Θόδωρος Στάμος.
Όλοι αναφέρθηκαν στην ξεχωριστή σημασία που έχει για την κοινωνία της Νέας Αγχιάλου, η ομάδα του Πυράσου. Αναλυτικότερα:
Αντώνης Μπουρτζής: «Η αποψινή βραδιά για μένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο Πύρασος ήταν μέλος της οικογενείας μας και έχω μεγαλώσει με τους παίκτες του. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία του Πυράσου, εν πολλοίς περιέχει πάρα πολλά στοιχεία της ιστορίας της οικογένειάς μου, αλλά και ολοκλήρου της Νέας Αγχιάλου.
Δεν υπάρχει σπίτι στη Ν. Αγχίαλο που να μην έχει κάποια σχέση με την ομάδα. Η μεγάλη συνεισφορά του βιβλίου είναι ότι στις σελίδες του δεν γίνεται καταγραφή μόνο των αποτελεσμάτων της ομάδας, αλλά ολόκληρης της ιστορίας της Νέας Αγχιάλου. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που καθιστά το πόνημα αυτό πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύει κάποιους ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Όσο ξεφυλλίζουμε το βιβλίο, συναντάμε ακόμη και την πολιτική ιστορία του τόπου. Δεν είναι μόνο τα καθαρά αθλητικά γεγονότα, που φυσικά έχουν τη δική τους σημασία, όπως ο διεθνής αγώνας που έδωσε κάποτε ο Πύρασος με μία ομάδα Άγγλων αλεξιπτωτιστών ή ο αγώνας με την ομάδα της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης.

Πολλές από τις σημειώσεις που υπάρχουν στις φωτογραφίες είναι γραμμένες από τη γραφομηχανή του πατέρα μου. Το βιβλίο αυτό θα το αφήσω και στα παιδιά μου γιατί προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία».
Σπύρος Αγγελόπουλος: «Σήμερα καταδεικνύεται η σωστή όψη του αθλητισμού και ειδικότερα το μεγαλείο του ποδοσφαίρου. Για μένα το βιβλίο αυτό είναι ιστορικό. Ο Φώτης Γαλούσης αποτόλμησε να καταγράψει την ιστορία του Πυράσου, ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Αγχιάλου. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και προσφέρει μεγάλη συγκίνηση. Το βιβλίο αυτό πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αγχιαλίτικο σπίτι».
Λευτέρης Καλογήρου: «Η σχέση μου με τον Πύρασο ξεκίνησε πριν 29 χρόνια. Το 1988 ήμουν νεοφερμένος στην περιοχή και βρήκα στον σύλλογο το ποδοσφαιρικό μου σπίτι. Γνώρισα τον Φώτη το 2008 όταν έκανα τα πρώτα μου προπονητικά βήματα. Διέκρινα έναν άνθρωπο με ήθος και ειλικρίνεια, ένα παιδί που ήταν πάντα κοντά στην ομάδα. Αναπτύχθηκε μεταξύ μας μία σχέση αλληλοεκτίμησης, ενώ ο Πύρασος βρήκε τον μελλοντικό του ιστοριογράφο. Διάβασα το βιβλίο και έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να συγκινείται και να δακρύζει. Ο Φώτης δεν κατέγραψε μόνο τα αποτελέσματα. Μας προσέφερε ένα ταξίδι στο χώρο των αναμνήσεων».


Θόδωρος Στάμος: «Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μπορεί να δει κανείς τι ήταν ο Πύρασος από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε. Τότε που όταν έπαιζε η ομάδα κατέβαινε όλο το χωριό στο γήπεδο μια και κάθε αγώνας ήταν γιορτή. Εμείς οι νεότεροι δεν το ζήσαμε αυτό. Όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι σπουδαία, αλλά με τη δουλειά του ο Φώτης Γαλούσης καθιστά τον Πύρασο ένα από τα ελάχιστα με καταγεγραμμένη την ιστορία του. Οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε.
Ο Πύρασος έχει χάσει ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο, έχει ζήσει δύσκολες στιγμές, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ανακόλουθος. Από την πρώτη του ημέρα έχει συνέχεια, έχει ιστορία και αυτό πραγματικά είναι προς τιμήν όλων μας. Ελάχιστες ομάδες είναι αυτές που δεν είναι ατομικό καπρίτσιο κάποιου. Ο Πύρασος θα είναι η ιστορία του τόπου μας για πολλά χρόνια».

«Η διαδικασία κράτησε επτά μήνες»
Τον λόγο πήρε και ο ίδιος ο Φώτης Γαλούσης, που ανέφερε τα εξής: «Ο τίτλος του βιβλίου «Σελίδες ιστορίας» είναι δανεισμένος από το αρχείο του αείμνηστου Γιώργου Μπουρτζή, ο οποίος είχε κρατημένα όλα τα αποκόμματα των δεκαετιών του ‘60 και ‘70. Στο ντοσιέ του, έγραφε «Σελίδες από την ιστορία του Πυράσου» και με αυτόν τον τρόπο ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του.
Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στο βιβλίο υπάρχουν όλα τα αποτελέσματα από το 1960 που η ομάδα μετείχε για πρώτη φορά σε πρωτάθλημα μέχρι και πέρυσι. Η εκτύπωση έγινε στις γραφικές τέχνες «Παλμός» του κ. Γαρυφαλλογιάννη, ενώ γραφίστρια ήταν η κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου. Η διαδικασία κράτησε επτά μήνες, αλλά ελπίζω ότι το αποτέλεσμα είναι καλό».
Ο συγγραφέας δεν παρέλειψε να τιμήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην έκδοση με την χορηγία τους. Πριν την παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυνε η δημοτική σύμβουλος Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, ενώ στο τέλος μίλησαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές των δεκαετιών ‘60-‘70, Δημήτρης Τσακούμης, Δημήτρης Μαστροπέτρου, οι πρώην προπονητές Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Λάκης Μπακάλης, Στέφανος Ξηροφώτος, ο νυν τεχνικός Στέλιος Αρσένος και εκ μέρους της τωρινής διοίκησης ο Σάκης Γκόλιας.
* Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο κατάστημα του Σπύρου Αγγελόπουλου στη Νέα Αγχίαλο, τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του συλλόγου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Φώτη Γαλούση (τηλ. 6973332177) και με μήνυμα στο facebook του Πυράσου (Α.Σ. Πύρασος Νέας Αγχιάλου).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το