Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου του Μάκη Μαϊλη στο Βόλο

βιβλίο μαίλη

Το βιβλίο του Μάκη Μαϊλη, μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με τίτλο “Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950-1967” παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στις 6:30μ.μ. στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Γαβαλά του γραφείου περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη του πολιτικού συστήματος στην περίοδο 1950-1967. Με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους, αυτή η μελέτη οδηγεί σε συσχετισμούς των γεγονότων της περιόδου 1950-1967 με τα σημερινά γεγονότα. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση; Είναι η κινητικότητα για τη διαμόρφωση νέων αστικών κομμάτων, οι μετακινήσεις αστών πολιτικών μεταξύ παλιών και νέων κομματικών σχηματισμών, η ρευστότητα στις μετακινήσεις τους αλλά και στη συγκρότηση των νέων πολιτικών σχημάτων που εμφανίζονται ως αντίπαλα μεταξύ τους. Είναι οι σχέσεις της ελληνικής αστικής τάξης, των εκάστοτε πιο ισχυρών τμημάτων της, με τους ξένους συμμάχους της, σχέσεις συμμαχίας καπιταλιστικών συμφερόντων ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, που όμως διατρέχονται από την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ισχύος.

Το κύριο συμπέρασμα που βγαίνει από την ταξική προσέγγιση των γεγονότων και των συνθηκών που οδήγησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 είναι ότι η χούντα υπήρξε επιλογή της ίδιας της κυρίαρχης αστικής τάξης. Η επιβολή της δικτατορίας ήταν «γέννημα» ενός αστικού πολιτικού συστήματος που αδυνατούσε να υπερβεί εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις, χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζεται η συμβολή των ΗΠΑ και του Κυπριακού ως παράγοντες που συνέβαλαν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το