Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου «Εδαφολόγιο» στην Χάρτα

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο-καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο του Κώστα Μανωλίδη «ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΟ, κείμενα για την ύλη της αρχιτεκτονικής» (εκδόσεις Νήσος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο αρχιτέκτονας Θεοκλής Καναρέλης, ο εικαστικός Κώστας Μπομπός και ο συγγραφέας.

Το ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΟ μας συστήνει εκ νέου στοιχεία και παραμέτρους του καθημερινού βίου προσεγγίζοντας, μέσα από μια ιδιαίτερη οπτική γωνία, γνωστές ιδιότητες και αφανείς πτυχές των υλικών.

Στο βιβλίο επιχειρείται η υπέρβαση του συμβατικού δοκιμιακού λόγου, ώστε, με τον πλάγιο φωτισμό της συγκίνησης, να φανερωθούν φορτίσεις οι οποίες συνήθως διαφεύγουν σε επιστημονικές εκλογικεύσεις και αναλυτικές προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής. Με μια τέτοια προσπέλαση, η γραφή προσπαθεί να εντοπίσει και να καταγράψει τον παλμό από τις μυστικές αρτηρίες της ύλης. Τα πράγματα που μας περιβάλλουν λογίζονται σαν έμψυχες οντότητες που διαθέτουν βούληση, που πάσχουν, πεισμώνουν και προσδοκούν. Γίνονται έτσι ηχεία δικών μας ψυχικών ροπών και κυρίως φέρνουν τις νομοτέλειες και τους κύκλους της ύλης στα μέτρα της δικής μας εσωτερικής περιπέτειας.

Στα 54 σύντομα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται υλικά οικοδόμησης, αρχιτεκτονικά στοιχεία, όψεις του αστικού τοπίου και τόποι προσωπικών βιωμάτων. Όλα είναι σημαδεμένα από τις χθόνιες καταβολές τους και από τις βίαιες φυσικές δράσεις που τα διαπερνούν. Όλα παράγουν τους σπινθήρες ενός λανθάνοντος νόστου. Το κατανυκτικό πλησίασμά τους μας κάνει κοινωνούς στην όσμωση και στο διαρκές γίγνεσθαι του κόσμου.

Τα πράγματα και οι χώροι που αφουγκράζεται το ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΟ, χωρίς τις καθιερωμένες αισθητικές και χρηστικές τους οριοθετήσεις, σταθμίζονται μόνο με την εσωτερική θερμοκρασία τους. Αυτήν που τα συντονίζει με τον πυρετό της ανθρώπινης ύπαρξης και με την βαθύτερη δίψα της για συναρμογή και κοινωνία με το όλον.

Ο Κώστας Μανωλίδης γεννήθηκε το 1965 στη Βέροια και είναι αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το