Τοπικά

Παρμενίων Γάτος: “Σουσάμι άνοιξε” τον δρόμο της επιτυχίας από την παραγωγή ταχινιού

 

Στο γνωστό περσικό παραμύθι του Αλή Μπαμπά με τους 40 κλέφτες, η φράση «Σουσάμι άνοιξε» άνοιγε μία σπηλιά που περιείχε πλούτη αμύθητης αξίας, με τους Άραβες να αποδίδουν από πολύ παλιά μαγικές ιδιότητες στο συγκεκριμένο φυτό. Τον… θησαυρό που κρύβει το σουσάμι έχει ανακαλύψει ο Παρμενίων Γάτος από την Κοκκίνα, ο οποίος έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ενώ μεταποιώντας το προϊόν παράγει βιολογικό ταχίνι με την επωνυμία «Θύσανος» που το διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μεγάλωσε στον Βόλο, αλλά τα τελευταία χρόνια μετακόμισε στην Κοκκίνα, όπου βρίσκονται τα κτήματα της οικογένειάς του. Στράφηκε στη βιολογική γεωργία και δοκίμασε νέες καλλιέργειες, πέρα από τις συμβατικές, όπως τα σιτηρά, το βαμβάκι και τη ντομάτα. Εκτός από το σουσάμι, για το οποίο χρησιμοποίησε παραδοσιακό σπόρο από ποικιλία της Θράκης, ο 40χρονος αγρότης καλλιεργεί επίσης λεβάντα, βιολογικό σιτάρι, αλλά και βιομηχανική κάνναβη. Είναι μέλος του συνεταιρισμού Kannabio και στο βιολογικό αγρόκτημα που έχει δημιουργήσει στη γενέτειρά του, γράφει το δικό του success story. Και μάλιστα, σε μία δύσκολη καλλιέργεια.
«Το περισσότερο σουσάμι στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο, αν και το ελληνικό με το τουρκικό θεωρούνται από τα πλέον ποιοτικά. Το 99% εισάγεται από χώρες, όπως το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Κίνα και η Ινδία. Ειδικά από την Αφρική έρχεται σε πολύ χαμηλές τιμές», αποκάλυψε, ενώ υπογράμμισε ότι μόνο η μεταποίηση κάνει βιώσιμη την καλλιέργεια σουσαμιού.
Η ενασχόλησή του με τη γη χρονολογείται από το 2004, αλλά η καλλιέργεια σουσαμιού μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κ. Γάτου, ο οποίος τόνισε: «Άρχισα να το καλλιεργώ πριν από μία δεκαετία περίπου κατόπιν προτροπής ενός φίλου. Μάλιστα, η μητέρα του ήταν εκείνη που μου έδωσε την ιδέα για την επωνυμία «Θύσανος». Η αλήθεια είναι πως αγάπησα αμέσως το σουσάμι, όπως συμβαίνει με όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο φυτό. Στην αρχή διέθετα το σουσάμι σε άλλους μεταποιητές. Ωστόσο, επειδή από νέος κατανάλωνα ταχίνι, αποφάσισα να δοκιμάσω και εκεί. Πλέον μεταποιώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Εδώ και μία εξαετία κυκλοφορώ στην αγορά το βιολογικό ταχίνι «Θύσανος», το οποίο διανέμεται κυρίως σε Βόλο, Αθήνα και Κρήτη. Έχω επίσης συνεργασία με Γαλλία, ενώ στέλνω σε αρκετές ακόμη χώρες μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «Κοινόβιο» από την Πελοπόννησο, που είναι μέλος σε δίκτυα καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη, τα λεγόμενα CSA (σ.σ. τα αρχικά των λέξεων Community Supported Agriculture)».
Βέβαια, η συγκομιδή δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού γίνεται χειρωνακτικά. «Όταν καλλιεργείς σουσάμι, δεν μπορείς να βάλεις αλωνιστική μηχανή. Θα έχεις μεγάλες απώλειες. Έτσι, το μαζεύουμε με το χέρι, κάνουμε θημωνιές και το αφήνουμε να στεγνώσει στο χωράφι για δεκαπέντε ημέρες. Έπειτα το τινάζουμε με τα χέρια σε πανιά και παίρνουμε το σουσάμι, το οποίο στη συνέχεια αλέθω σε παραδοσιακό πετρόμυλο στην Αθήνα και φτιάχνω το ταχίνι», είπε ο Παρμενίων Γάτος, ο οποίος έπειτα στάθηκε στον βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζει η βιολογική γεωργία: «Όταν αποφασίζεις να καλλιεργήσεις με βιολογικό τρόπο, γνωρίζεις εκ των προτέρων πως πολλά πράγματα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταπολέμηση των ζιζανίων. Δεν χρησιμοποιώ ζιζανιοκτόνα, παρά τσαπίζω με το χέρι, που είναι πιο χρονοβόρο και ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος της καλλιέργειας σουσαμιού».
Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα για τον επιτυχημένο αγρότη: «Είμαι μέλος στην Κοιν.Σ.Επ. «Kannabio», η οποία λειτουργεί από το 2016 με έδρα τον Βόλο, με σκοπό την καλλιέργεια ελληνικής βιομηχανικής κάνναβης, ενώ παράγουμε σειρά προϊόντων. Από έλαια CBD, τρόφιμα, μέχρι προϊόντα ίνας, κηραλοιφές και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος. Προσωπικά ασχολούμαι με το καλλιεργητικό κομμάτι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το