Τοπικά

Πάρκο της γειτονιάς η σχολική αυλή

Το απόγευμα της Παρασκευής αλλά και τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν γίνεται μάθημα στα σχολεία, οι μικροί μαθητές αναζητούν τρόπους, αλλά και χώρους, για να αξιοποιήσουν τον πλούσιο ελεύθερο χρόνο τους.
Είναι οι μέρες που θέλουν να αποφορτιστούν από το δύσκολο και απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα. Ωστόσο δεν έχουν όλες οι γειτονιές αθλητικά κέντρα και πάρκα, ενώ οι παλιές αλάνες έχουν εκλείψει εδώ και χρόνια. Με την αστικοποίηση πολλών συνοικιών και την απουσία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για παιχνίδι, οι μαθητές καταφεύγουν και στους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές στο πολεοδομικό συγκρότημα, όπου οι αύλειοι χώροι των σχολείων έχουν μετατραπεί σε «πάρκα» της γειτονιάς, αλλά και χώροι άθλησης, αφού δεν υπάρχουν άλλοι, για να περάσουν όμορφα τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους. Εξάλλου από το να είναι ο μαθητής συνεχώς στο σπίτι με έναν υπολογιστή στο χέρι, είναι προτιμότερο να αναζητά την ψυχαγωγία του με φίλους, παίζοντας ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικά αθλούμενος, κάτι που προσφέρει ψυχική και σωματική υγεία.

Ο αύλειος χώρος έχει ζωή και το απόγευμα
Τα συστεγαζόμενα 15ο και 24ο Δημοτικά Βόλου βρίσκονται στη συνοικία του Χρυσοχοΐδη, πάνω από τον περιφερειακό δρόμο. Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια συνοικία μέσα στο πράσινο και μακριά από το «πνιγμένο» στις πολυκατοικίες και το τσιμέντο κέντρο, θα διέθετε και χώρους ή όπως τις λέγαμε παλιά «αλάνες», για να περάσουν όμορφα οι μαθητές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του 24ου Δημοτικού Βόλου κ. Κώστας Γαϊτανάς, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού», τα απογεύματα ο αύλειος χώρος των δύο σχολείων γεμίζει από παιδιά και εφήβους, που πηγαίνουν για να παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικά να ψυχαγωγηθούν. «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάποιον άλλο κοινόχρηστο χώρο, και έτσι αξιοποιείται η αυλή των δύο σχολείων, που είναι μεγάλη», ανέφερε. Επίσης ο περιφερειακός δρόμος λειτουργεί και ως εμπόδιο για τη μετακίνηση των παιδιών προς άλλες περιοχές, πιο νότια.

Εξωραϊσμός και αναβάθμιση
Ο αύλειος χώρος των σχολείων έχει εξωραϊστεί και αναβαθμιστεί με τις αθλητικές υποδομές στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ να έχουν βελτιωθεί. Συγχρόνως οι γονείς ξέρουν ότι τα παιδιά τους παίζουν στο ασφαλές περιβάλλον του αύλειου χώρου ενός σχολείου. Ο κ. Γαΐτανάς αναφέρθηκε και στην παράμετρο της παρουσίας πολλών μαθητών στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει αναπτυχθεί οικιστικά, ενώ διατηρεί και μια ισορροπία ως προς την κοινωνική της διαστρωμάτωση. «Ο αύλειος χώρος των σχολείων έχει γίνει κυψέλη ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους εφήβους. Και είναι φιλοσοφία μας αυτοί οι χώροι να είναι ανοικτοί για τα παιδιά της γειτονιάς. Άλλωστε είναι μια περιοχή που δεν έχει ανοικτούς χώρους, για να κάνουν τα παιδιά μια βόλτα με το ποδήλατο. Θα λέγαμε πως το σχολείο έχει γίνει το πάρκο της γειτονιάς, ένας πόλος έλξης για πολλά παιδιά να παίξουν». Και συμπλήρωσε πως «είναι μια όμορφη λαϊκή γειτονιά με πολλές νέες οικογένειες και οικιστική ανάπτυξη, με νέες και αναπαλαιωμένες κατοικίες. Μάλιστα πολλοί από τους γονείς που έχουμε, ήταν και πρώην μαθητές του σχολείου μας που επίσης έβλεπαν το σχολείο ως το πάρκο που θα έπαιζαν». Ο αύλειος χώρος των δύο συστεγαζόμενων σχολείων ήταν η πρώτη επιλογή των παιδιών για να παίξουν και το καλοκαίρι, όπου ο ελεύθερος χρόνος ήταν απεριόριστος. Η συνοικία έσφυζε από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, που έβρισκαν χώρο και έκφραση για να αθληθούν και να περάσουν ξένοιαστα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το