Τοπικά

Παραιτήσεις από τη ΔΕΥΑ Αλμυρού- “Οδηγείται σε υπερχρέωση η Επιχείρηση”

Την απόφασή τους να παραιτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού ανακοίνωσαν επίσημα οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Τσανής και Ζέρβας, δηλώνοντας πως η ΔΕΥΑ οδηγείται σε υπερχρέωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης αντιμετώπιζε εκτός των άλλων τρία κύρια προβλήματα, τα οποία έχουν αναφερθεί και επισημανθεί .

-Την αδικαιολόγητα εχθρική στάση της πλειοψηφίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής με προεξέχοντα τον κ.Δήμαρχο απέναντι στην ΔΕΥΑ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν κατανοούν το στοιχειώδες, ότι αυτή αποτελεί αναπόσπαστο και μεγάλο κομμάτι του Δήμου μας.
-Την έλλειψη προετοιμασίας αλλά και την μη λήψη των κατάλληλων οργανωτικών μέτρων για την ομαλή ένταξη όλων των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης της επικράτειας του Δήμου μας στην ΔΕΥΑ από την αρχή του 2015 που επέβαλλε ο Καλλικράτης. (σχεδόν διπλασιασμός των παροχών ύδρευσης, όταν το προσωπικό (κυρίως το τεχνικό) είχε μειωθεί λόγω εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών ).
-Την έλλειψη ενημέρωσης των δημοτών για την πολιτική της ΔΕΥΑ (τιμολόγια-καταμετρήσεις κλπ.) από πλευράς του Δ.Σ. ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάλογη απόφαση του.

«Εμείς ως αντιπολίτευση από την αρχή στηρίξαμε τον κοινωνικό και δημοτικό-δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε και με συγκεκριμένες προτάσεις (δημιουργία δομή αλληλεγγύης, εξορθολογισμός τιμολογίων, υπηρεσίες άρδευσης σε Πλάτανο – Κρόκιο, διόρθωση άδικων χρεώσεων από λάθος εφαρμογή) στην βελτίωση της λειτουργίας της, ενημερώναμε με ανακοινώσεις σε τακτά διαστήματα από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα τους δημότες για τα τεκταινόμενα στην ΔΕΥΑ και την στάση της Δημοτικής Αρχής.
Μετά από δύο χρόνια ανελλιπούς συμμετοχής στη λειτουργία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, εκτιμούμε ότι με ακέραια πλέον ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει. Το συμπέρασμα μας δεν είναι αυθαίρετο, όταν:
1). Η ΔΕΥΑ οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό από την Δημοτική Αρχή (προχώρησε ακόμη και σε κατάσχεση λογαριασμών ,την οποία αναγκάστηκε μετά από συγκεκριμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης να αποσύρει.)
2). Αποφάσεις του Δ.Σ. για τον εξορθολογισμό λειτουργίας, διορθώσεις άδικων χρεώσεων, ενημέρωση των δημοτών καθυστερούν αδικαιολόγητα ή δεν υλοποιούνται.

3). Δεν υπάρχει καμία στήριξη από την Δημοτική Αρχή, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να αρνηθεί να διαθέσει για λίγες μέρες υπαλλήλους ώστε να γίνουν διορθώσεις αυθαίρετα υψηλών χρεώσεων τον Μάη του 2016.
4). Οι δημότες έχουν παράπονα για τις χρεώσεις και τον τρόπο που αυτές εκδίδονται τις περισσότερες φορές δικαιολογημένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση.
5). Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής με πρωταγωνιστή τον κ. Δήμαρχο, το μόνο που πράττουν είναι να κατηγορούν δημόσια την ΔΕΥΑ προσπαθώντας να κάνουν αντιπολίτευση στην ανυπαρξία της πολιτικής τους για την υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης, διαστρεβλώνουν εσκεμμένα την πραγματικότητα προσπαθώντας να περάσουν λάθος μηνύματα στους δημότες και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.
6). Δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση ούτε διάθεση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει την λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα και κάνοντας τις ανάλογες επενδύσεις ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε προσωπικό, να γίνει ορθολογική διάταξη αυτού, να μειωθεί το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος της επιχείρησης το οποίο στο μέλλον θα αυξηθεί περαιτέρω. (λειτουργία φράγματος Μαυρομάτη).

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης οδηγούν με γρήγορους ρυθμούς στην υπερχρέωση της Δημοτικής επιχείρησης, ζήτημα το οποίο στο άμεσο μέλλον θα αποβεί σε βάρος των δημοτών είτε με υποβάθμιση των υπηρεσιών προς αυτούς είτε με αύξηση των τιμολογίων.

Εμείς από την πλευρά μας , αν και είχαμε τον ρόλο της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ., εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης και συνεργασίας για να στηριχθεί η Δημοτική επιχείρηση και ο κοινωνικός δημοτικός- δημόσιος χαρακτήρας της, αλλά πλέον είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με την πολιτική της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση αυτή.
Σεβόμενοι όλους τους δημότες, είμαστε υποχρεωμένοι να παραιτηθούμε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ γιατί δεν μπορούμε πλέον να συνεργαστούμε με μια εσφαλμένη πολιτική, της οποίας τα αποτελέσματα θα λειτουργήσουν άμεσα σε βάρος τους.
Πιστεύουμε και ευχόμαστε η παραίτηση μας, ως έσχατο μέτρο από την πλευρά μας, να αναγκάσει την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της για την αναγκαία στήριξη της ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών που παρέχει αυτή στους δημότες»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το