Τοπικά

Παρέμβαση του δημάρχου Βόλου ζητούν οι κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής – Αντιδρούν στον καταλογισμό εισφοράς σε χρήμα για τις ιδιοκτησίες τους

Την παρέμβαση του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, ζητούν οι κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής για την εφαρμογή του Ν.4315/2014 προκειμένου να μη γίνει καταλογισμός εισφοράς σε γη στις ιδιοκτησίες. Mε επιστολή διαμαρτυρίας ο Εξωραϊστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής, ζητούν «να σταματήσει η αδικία» όπως τη χαρακτηρίζουν και να δοθεί οριστική λύση στην πολεοδόμηση της Αγ. Παρασκευής, προς όφελος των κατοίκων, της συνοικίας, του περιβάλλοντος και της πόλης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι, συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Σώμα θα κληθεί να λάβει απόφαση για την έγκριση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Ανασύνταξης του Γ΄ Κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής Αγίας Παρασκευής».
Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής Αντώνης Κούτσουρος, ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Θ» ότι, είναι περίπου 3.000 ιδιοκτησίες στην περιοχή και όπως τόνισε «θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση για να γίνουν έργα. Δεν αντιδράμε σε αυτό. Ωστόσο, με την κίνηση της Δημοτικής Αρχής τώρα να προχωρήσει εκτός από εισφορά σε γη και σε καταλογισμό εισφοράς σε χρήμα, εφαρμόζοντας ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1989 κι εν μέρει τον Νόμο 4315/2014, είναι εκατοντάδες οι ιδιοκτήτες περίπου 700, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Μάλιστα για περίπου 100 – 200 ιδιοκτήτες από τους περίπου 700, θα κληθούν να πληρώσουν ποσά, τα οποία αγγίζουν ακόμη και τις 140.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αγία Παρασκευή είναι παραδοσιακός οικισμός, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολεοδόμησης και το 2014 μετά από έγγραφα κι επιστολές προς τους βουλευτές, εντάχθηκε στο Ν. 4315/2014 άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, για τους παραδοσιακούς οικισμούς που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολεοδόμησης, δεν θα υπάρξει εισφορά σε χρήμα. «Είχαμε διαβεβαιώσεις το 2019 προεκλογικά από τη Δημοτική Αρχή, ότι δεν θα προχωρήσουν σε καταλογισμό εισφοράς σε χρήμα και τώρα βλέπουμε ότι έρχεται προς έγκριση θέση ανάθεση εκπόνησης μελέτης ανασύνταξης».

Επιστολή διαμαρτυρίας

Στην επιστολή διαμαρτυρίας του Εξωραϊστικού Συλλόγου και των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής αναφέρονται:
«Η Δημοτική Αρχή αιφνιδιαστικά και απροσδόκητα, εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής ανέχειας προσπαθεί να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, μηδενίζοντας ενέργειες, προσπάθειες και αγώνες δεκάδων ετών για μια πιο δίκαια και ανθρώπινη εφαρμογή (του απαράδεκτου) σχεδίου της συνοικίας, ξαναγυρίζει στο μηδέν και δήθεν εφαρμόζοντας το κατά το δοκούν τον νέο νόμο 4315/2014, έρχεται στο αρχικό απαρχαιωμένο ΠΔ/1989 και θέλει να προχωρήσει σε αφαίμαξη των κατοίκων με εισφορές σε γη και χρήμα.
Με επίμονες ενέργειες ετών του συλλόγου μας, των κατοίκων και με τη δυναμική στήριξη πολιτικών προσώπων της πόλης μας καταφέραμε να ενταχθεί στον νέο νόμο 4315/2014 η διάταξη για την πολεοδόμηση παραδοσιακών οικισμών προ του 1923, ακόμη και εκείνων που η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει κυρωθεί η εν λόγω πράξη εφαρμογής!
Ο συγκεκριμένος νόμος του κράτους καθορίζει την εφαρμογή του σχεδίου πόλης σε προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς, στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση και δεν έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή!
Ενδεικτικά αναφέρεται:
1. Νόμος 4315/2014 άρθρο 1 και άρθρο 6 παρ. 4.
2. Εγκύκλιος υπουρ. Περιβάλλοντος ΔΤΕ/β/17451/4.4.2016.
3. Έγγραφο Δήμου Βόλου προς υπουρ. Περιβάλλοντος αρ. πρωτ. 21824/15.3.2016 με θέμα «Δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου 4315/2014 στην πράξη εφαρμογής της συνοικίας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Βόλου».
4. Έγγραφο του υπουρ. Περιβάλλοντος (απάντηση στον Δήμο) αρ. πρωτ. ΔΤΕ/β/13977, με θετική απάντηση στον Δήμο Βόλου!
Όλα τα αναφερόμενα έγγραφα υπάρχουν για κάθε ενδιαφερόμενο και είναι διαθέσιμα για τη δίκαιη εφαρμογή του σχεδίου στη συνοικία μας!
Επίσης όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Βόλου έπρεπε να είχε εφαρμόσει ρητά τον νόμο σύμφωνα και με τις υποδείξεις του υπουργείου και να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου από τον Απρίλιο του 2016 χωρίς τις επαχθείς, ακατανόητες κα άδικες εισφορές σε χρήμα!
Αντί αυτού ο Δήμος Βόλου έρχεται με 5 χρόνια καθυστέρηση (γιατί άραγε;) να αιφνιδιάσει δημοσιεύοντας ότι προχωρεί (τώρα) το σχέδιο, εφαρμόζοντας μεν (μερικώς) τον νόμο 4315 και με «ολίγον» από το ΠΔ του 1989 όσον αφορά στον καταλογισμό εισφορών σε χρήμα! Θα μου πείτε παράλογο ή τα καλά και συμφέροντα;
Σε κάθε περίπτωση καλούμε την άμεση παρέμβαση του δημάρχου, ώστε να εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος και η υπουργική εγκύκλιος, να σταματήσει την αδικία και να δώσει οριστική λύση προς όφελος των κατοίκων, της συνοικίας, του περιβάλλοντος και της πόλης μας γενικότερα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το