Ελλάδα

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους φυλακισμένους καρκινοπαθείς

Τα περιστατικά των δύο καρκινοπαθών κρατουμένων που, παρά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, εξακολουθούσαν να κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Μάλιστα, όλα αυτά ενώ δεν είχαν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ενώ τα αιτήματά τους για αποφυλάκιση απορρίφθηκαν.

Τα περιστατικά που ήρθαν στο φως από το zougla.gr στις 30 Απριλίου οδήγησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει τους φακέλους των δύο κρατουμένων από τον διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών. Αυτό συνέβη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υποβλήθηκαν σε θεραπευτική αγωγή και αν μεταφέρθηκαν για νοσηλεία. Η κυρία Δημητρίου, στην παραγγελία της, ζητεί να «εμφαίνονται» οι ασθένειες στον ιατρικό φάκελό τους, αλλά και να επισυναφθούν οι αιτήσεις τους για υφ’ όρον απόλυση που κατέθεσαν.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες δικαστικού συμβουλίου που απέρριψαν το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση του υπερήλικα (91ετών) καρκινοπαθούς κρατουμένου ο οποίος αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς του, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Ο 91χρονος κρατούμενος, ο οποίος πάσχει από κακοήθες νεόπλασμα (εμφανίζει προχωρημένη εξελισσόμενη διαβρωτική επεξεργασία του κάτω χείλους με συμμετοχή της κάτω γνάθου), μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματός για υφ’ όρον απόλυσης, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ανέφερε ότι «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»! Έτσι, δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί…
Ο δεύτερος κρατούμενος που έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα, όπως αποκάλυψε το zougla gr, είχε πλέον πεθάνει, αβοήθητος, μέσα στη φυλακή, λίγες ημέρες μετά το βίντεο στο οποίο καταγράφεται να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το